Китай проучва перспективата за закупуване на повече от 30 ударни хеликоптера Ка-52К от Русия, които ще "дадат крила" на новите универсални десантни кораби тип 075, според South China Morning Post.

Както отбелязват експерти друга голяма сделка в отбранителния сектор може да допринесе за развитието на сътрудничеството между Пекин и Москва на фона на напрегнатите отношения със САЩ.

Пекин обмисля перспективата за закупуване на повече от 30 руски корабни разузнавателни и атакуващи хеликоптери Ка-52К, пише South China Morning Post. Както пише вестника, подобно придобиване ще "подари крила" на новото поколение китайски десантни кораби.

По мнението на военни анализатори, сделката може да бъде индикатор за "тясното сътрудничество в областта на отбраната" между Русия и Китай на фона на напрегнатите отношения със САЩ.

„Народно-освободителната армия на Китай обмисля покупката на руския Ка-52К от доста време. Универсалният десантно -десантно кораб тип 075 се нуждае от тежък щурмови хеликоптер “, каза Джоу Ченмин, военен експерт от Пекин.

Миналата седмица руските медии съобщиха, че китайска делегация посети производителя на самолети Progress в Приморския край, където се произвежда Ка-52К. По мнението на изданията, Пекин може да сключи сделка с Москва за придобиване на "най -малко 36" единици.

„Ка-52К е първият корабен хеликоптер на ВМС на Русия със сгъваеми перки и по-голямо излитащо тегло, което ще помогне да се спести място и да се задоволят нуждите на универсалните десантни кораби тип 075“, привлича вниманието китайският експерт.

Също така модификацията Ka-52K се отличава с антикорозионна обработка и, както отбелязва Джоу, е единственият тежък хеликоптер в света, оборудван с катапултиращи се кресла.

"Ако двете страни сключат сделка за Ка-52К, това може да помогне за развитието на сътрудничеството между техните отбранителни сектори", казва анализаторът. Това може да стане и третото голямо руско-китайско споразумение в тази област, след като Пекин вече е закупил от Москва изтребители Су-35 и зенитно-ракетните комплекси С-400.

Както обяснява South China Morning Post, Китай очаква да използва новите си кораби тип 075 като „мини самолетоносачи“. Те трябва да станат важна част от стратегията на Пекин за реализиране на неговите интереси по море, особено в Южно-Китайско море.

Но досега остава голям проблем, че отбранителният сектор на КНР не може да проектира тежък атакуващ хеликоптер, който да отговаря на бойните нужди на новия кораб. Днес Китай работи върху палубни версии на хеликоптерите Z-8, Z-9 и Z-20 както за типа 075, така и за по-малко модерните десантни кораби 071, но тези проекти отнемат време.

„Сделката за Ка -52К би била от полза както за Пекин, така и за Москва - Русия се нуждае от пари, за да поддържа своя отбранителен сектор, а Китай се нуждае от време“, каза източник, близък до Народно -освободителната армия.