Астрономи от Северния католически университет на Чили в Антофагаста изясниха последствията от сблъсък между Големия и Малкия Магеланов облак, съобщи Лента. Оказва се, че взаимодействието между галактиките е довело до поява на нови звезди.
Магелановите облаци са спътници на Млечния път и са отдалечени от него на разстояние 160 000 светлинни години. Преди около 200 милиона години двете галактики се доближили достатъчно една до друга, за да може гравитационното взаимодействие между тях да повлияе върху процеса на звездообразуване.

За да изяснят последствията от сблъсъка между двете галактики, учените се заели с търсене на наскоро родили се звезди в периферията на Големия Магеланов облак. Така били открити 6 космически обекта, които са се формирали преди около 50 милиона години, а това според астрономическите стандарти ги прави млади. При това въпросните небесни тела се намират в район, населен предимно със стари звезди.

По мнението на учените, разположението на откритите от тях млади звезди отвъд центъра на Големия Магеланов облак навежда на мисълта, че при междугалактичния сблъсък в двете галактики са се активирали процеси, свързани с формиране на нови космически обекти.

Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Източник: БТА