Изстрелванията на крилати ракети "Оникс" и "Калибър-ПЛ", включително един залп, от атомната подводница по проект 885М "Новосибирск" (код Ясен-М) са насрочени за средата на ноември. Това съобщи източник от корабостроителната индустрия на Русия.

"Според държавната изпитателна програма в Новосибирск за средата на ноември крилатите ракети "Оникс" и "Калибър-ПЛ" ще бъдат изстреляни както от надводни, така и от подводни позиции. Една от тях ще бъде залпова", каза той.

Засега няма официално потвърждение на тази информация.

По-рано беше съобщено, че атомната подводница „Новосибирск“ за първи път ще излезе в морето за заводски морски изпитания (ЗХИ) през юли.

Също по време на Международното изложение за морска отбрана, ръководителят на производствената асоциация "Севмаш" (част от Обединената корабостроителна корпорация) Михаил Будниченко каза, че след завършването на ЗХИ тази подводница ще започне държавните изпитания и се планира в края на 2021 г. да се прехвърли към флота.

Атомната подводница "Новосибирск" е първата серийна подводница от проекта 885М "Ясен-М". Тя стартира на 25 декември 2019 г. Основните ударни оръжия на съдовете от този проект са крилати ракети Калибър и Оникс.

В бъдеще те ще получат хиперзвукови ракети Циркон, чиито изпитания започнаха с атомната подводница Северодвинск на семейство Ясен в началото на октомври 2021 г.

Главната подводница от проекта Ясен-М Казан беше предадена на Северния флот на 7 май 2021 г. На 30 юли подводницата "Красноярск" от същия проект беше спусната във вода в предприятието "Севмаш" в Северодвинск.