Международна група учени обяви за завършването на етапа на клиничните изпитания на новата експериментална ваксина срещу ХИВ (HIV). Това се съобщава от медицинското списание The Lancet. Дългогодишните изследвания са се увенчали с успех: тестовете потвърждават безопасността на лекарството, както и наличието на имунен отговор в организма.
В изследването са взели участие 400 доброволци от Съединените щати, Тайланд, Източна и Южна Африка на възраст между 18 и 50 години. Те са били разделени на групи на случаен принцип, но никой - нито участниците, нито организаторите - не са знаели до края на тестовете и изпитанията кой получава ваксината, а кой нещо различно.

Лекарството е прилагано на доброволци няколко пъти: в началото на експеримента, а след това на 12-та, 28-та и 48-та седмица. И първото нещо, което лекарите изяснили, е, че лекарството е напълно безопасно за здрави хора: само някои доброволци са почувствали болка, замайване и леко неразположение. Още една изненада очаквала учени в изследването на кръвта на доброволците: тези, които получили ваксината, значително увеличили броя на антителата срещу вирусния протеин и повишили имунитета.

Паралелно, лекарственото средство е тествано върху 72 макака. Ваксината трябвало да предпазва животните от инфекция с изкуствено създаден SHIV-SF162P3 вирус, съдържащ ХИВ гени и имунодефицитен вирус на маймуните. Оказва се, че сред ваксинираните макаци 67% не са се поддали на болестта. Това е най-добрият резултат за всички години на изследванията, отбелязват специалистите.

Превод и редакция: БЛИЦ