Списание Nature e едно от най-старите и най-уважавани общонаучни списания. В него се появи статия за това как американски биолози, експериментиращи с прилепи, са създали смъртоносен коронавирус, който би могъл директно да зарази човека и да причини неговата смърт, пише "Труд".

Сега обърнете внимание на датата. Статия в Nature беше публикувана на 12 ноември 2015 г.!

Два дни по-късно световна агенция направи кратка извадка от този текст. Цитираме: „Изследователите експериментираха със създаването на хибрид на коронавирус на прилеп, обитаващ в Китай.


Те кръстосаха повърхностния протеин SHC014 с вируса на SARS, който бе взет от белите дробове на прилепите, и в резултат на това получиха вирус-мутант.

Тестовете показаха, че той е способен бързо и активно да се развива в клетките на човешкия организъм. Авторите на изследването смятат своята работа за значителна. Те успяха да докажат, че този вирус е смъртоносен.

Следователно човечеството е предупредено.

Но това откритие предизвика разгорещен дебат в научната общност. Те вече не говорят за неговата ценност, а за евентуалното изтичане на вируса от лабораторията.

Човек може само да гадае как това заплашва света. Учените са съгласни, че мутиралия вирус може да отнеме много животи.

На критика бе подложен и самия факт, че експериментът бе проведен след като американските власти въведоха мораториум върху финансирането на изследвания за грипни вируси като SARS и MERS през 2014 г. Но в този случай по някаква причина беше направено изключение“.

Ноември 2015 г. …

Тези дни в списанието Nature точно преди началото на статията от 2015 г. се появи следното уточнение:

„Забележка на редактора, март 2020 г.: Ние сме наясно, че тази история се използва като основа за непроверени теории, че новият коронавирус, причиняващ COVID-19, е проектиран. Няма доказателства, че това е вярно; учените смятат, че животно е най-вероятният източник на коронавирус.”

ЛИНК към статията в сп. „Nature” от 12.11.2015 г.