Материал от астероид на 4,5 млрд. години, които са изминали милиони километри, за да стигнат до Земята, могат да разкрият произхода на живота на планетата ни, предаде Пи Ей мидиа и ДПА.

Пробата с размер на чаена лъжичка, взета от астероида Бену, се изследва от учени от Лондонския природонаучен музей.
Иначе невзрачната черна прахообразна проба може да хвърли светлина върху някои от най-големите въпроси, свързани с формирането на Земята. Според експертите тя може да съдържа важни сведения и за образуването на планетите и на нашата Слънчева система.

„Току-що получихме малка лъжичка черен прах, но той идва от космоса“, каза проф. Сара Ръсел, старши ръководител на изследванията в музея.

„Наистина сме развълнувани да имаме част от астероида Бену, защото вярваме, че датира от най-ранните времена на Слънчевата система, когато тя, Слънцето и планетите са се формирали преди четири и половина милиарда години“, добави изследователката. „Формиран е от въртящ се диск от прах и газ и смятаме, че тук може да имаме компоненти от този период“.

Проф. Сара Ръсел вече изследва материала, която се намира в контейнер с азот, което означава, че не се замърсява от излагане на въздух, за да се запази естественото u състояние, уточнява "Труд".

„Смятаме, че пробата съдържа и минерали като глини, задържащи много вода. Може да съдържа доста вода и това да ни каже как Земята е станала обитаема планета“, обяснява изследователката.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

„Също така смятаме, че е възможно да съдържа няколко процента въглерод, който да е под формата на органичен въглерод, но трябва да проучим това допълнително“.

Според нея „може да се окаже, че астероиди като Бену са осигурявали и хранителните вещества, необходими за процъфтяването на живота на Земята“.

През септември апаратът „ОСИРИС-РЕКС“ на НАСА стана първата американска мисия, която събра проба от астероид и я върна на Земята.

Лондонският природонаучен музеят е един от четирите института във Великобритания, които проучват проби от НАСА, заедно с Оупън унивърсити, Оксфордския университет и Манчестърския университет, отбелязва ДПА.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук