Перспективната руска хиперзвукова ракета „Циркон“ за осигуряване на ниска забележимост от радар, може да използва плазмен стелт-щит, което по-специално предполага използването на алкални метали, например цезий, като добавка на горивото, коментира американското издание The Drive, цитирано от pogled.info.
 

Американската публикация обръща внимание на документи, разсекретени от Централната разузнавателна агенция (ЦРУ), които са свързани с високо-летящият разузнавателен самолет A-12 Oxcart, създаден през 60-те години по поръчка на агенцията от екипа Skunk Works на “Локхийд”.
 
Според публикуваните материали, самолетът е захранван от гориво Jet Propellant 7 (JP-7) с добавка цезий A-50, коxто позволява създаването на йонизиращ облак (плазмен стелт-щит) в опашката на самолета, като по този начин значително се намалява радарният белег на последния.
 
Отбелязва се, че основната идея на разработчиците е била да инжектират алкален метал в горещите потоци от отработени газове, където първият ще бъде превърнат в йонизиран газ от топлината на втория.
 
Първоначално специалистите експериментират с натрий, калий и цезий, но се спират върху последното, тъй като той е най-лесно йонизиран в газообразно състояние. В крайна сметка А-50 започва да се забърква от 30% цезий и 60% диалкилфосфат.
 
Изпитанията на самолета, използващ двигател J58 от Pratt&Whitney, са завършени през 1965 г. в “Зона 51” (Невада, САЩ). The Drive отбелязва, че добавката за гориво за такъв двигател може да бъде токсична, но няма ясни индикации, че цезият, използван в нея , е радиоактивен.
 
Съобщава се, че малките частици от цезий могат да ускорят разграждането на амортизацията не само на A-12 Oxcart, но и на летящата цистерна KC-135 “Стратотанкер”, поради което последният получава горивна система, сегментирана под JP-7 с A-50.
 
The Drive отбелязва, че няма причина стратегическият свръхзвуков разузнавателен самолет SR-71 Blackbird, базиран на A-12 Oxcart, да не зарежда JP-7 с A-50.
 
Изданието признава, че подобно на A-12 Oxcart, хиперзвуковата ракета “Циркон”, която се разработва в Русия, може също така да използва плазмен стелт-щит, за да осигури незабележимост от радари.
 
„Русия може да продължи да изследва възможното значение на плазмения щит, особено в контекста на разработването на хиперзвукови устройства”, пише The Drive, като добавя, че в случая на “Циркон” „точният метод за генериране на йонизация не е ясен.“
 
Превод: В. Сергеев