Физикът Мелвин Уопсън от университета в Портсмут, САЩ,  предложи научни доказателства за философска теория, известна като хипотезата на моделирането. Той твърди, че цялата Вселена и нашата обективна реалност е просто само виртуална реалност, пише MSN.

Илон Мъск е сред добре познатите почитатели на теорията, която, както отбелязва д-р Уопсън в статията си, „набира популярност както в академичните среди, така и в развлекателната индустрия“. Той също така подчертава, че последните разработки в областта на науката, известна като информационна физика, "потвърждават тази възможност".

Информационната физика предполага, че физическата реалност се състои от битове информация. Д-р Уопсън обаче е отишъл по-далеч - той работи над това да докаже, че информацията има физическа маса и е основният градивен елемент на Вселената. Той дори твърди, че информацията може да е мистериозната тъмна материя, която съставлява почти една трета от Вселената.

В предишно проучване физикът предположи, че всички елементарни частици (най-малките известни градивни елементи във Вселената) съхраняват информация за себе си, подобно на ДНК при хората.

След това, през 2022 г., той откри нов закон на физиката, наречен втори закон на инфодинамиката, който гласи, че ентропията, степента на случайност или безпорядък, в изолирана информационна система или остава постоянна, или намалява с времето. С други думи, системата става все по-малко хаотична, което означава, че се контролира от някакъв механизъм, а не случайно.

„Това откритие ще има последици за различни научни дисциплини“, казва д-р Уопсън в изявление, публикувано от университета в Портсмут. „Исках да проверя дали законът работи и да видя дали може допълнително да подкрепи хипотезата за моделиране, като я премести от философската сфера в основната наука.“

Д-р Уопсън е използвал този закон в различни области, включително генетика, космология и дори симетрия, и е открил, че изобилието от симетрия във Вселената (като снежинки и структура на лицето) може да се обясни с втория закон на инфодинамиката.

„Принципите на симетрията играят важна роля по отношение на законите на природата, но досега имаше малко обяснения защо това е така - казва той. - Моите резултати показват, че високата симетрия съответства на състояние с най-ниска информационна ентропия, което потенциално обяснява склонността на природата към нея.“

Просто казано, природата предпочита нещата да са възможно най-подредени. Според учения този подход, при който се премахва ненужната информация, напомня на процеса на компютърно премахване или компресиране на ненужен код, за да се спести място за съхранение и да се оптимизира консумацията на енергия. В резултат на това това подкрепя идеята, че живеем в симулация.

Д-р Уопсън приема идеята сериозно и дори стартира кампания за групово финансиране, за да я тества миналата година. Тогава той обяви, че е проектирал експеримент, за да определи дали всички сме само герои във виртуален свят. Общността на заинтересованите лица сериозно обмисля възможността информацията да има по-голямо значение за всичко, подчертава физикът.

„Ако информацията е ключов компонент на всичко във Вселената, тогава би имало смисъл, ако някъде има огромен компютър, който да я управлява. Ако приемем, че Вселената наистина е симулация, тогава тя трябва да съдържа много битове информация, скрити навсякъде около нас. Аз разработих експеримент, който предлага начин за извличане на тази информация и доказване на нейното съществуване“, обяснява изследователят.

Предложеният експеримент се основава на неговото заключение, че информацията е физическа и че елементарните частици имат ДНК информация за себе си. Ученият смята, че информацията в една елементарна частица може да бъде открита и измерена с помощта на сблъсъци между частици и античастици.

"Можем да измерим информационното съдържание на една частица, като я изтрием. Ако премахнем информацията от частиците, можем да видим какво е останало", коментира Уопсън. „Този ​​експеримент е напълно постижим със съществуващите инструменти и се надявам, че сайтът за групово финансиране ще ни помогне да постигнем това.“

И въпреки че груповото финансиране бе спряно много преди да достигне предложената цел от £185 000, лекарят все още се надява да извърши амбициозния тест. След последната си статия той предположи, че експериментът може да потвърди "пето състояние на материята във Вселената" и "да промени физиката, каквато я познаваме".

Превод и редакция: БЛИЦ