Професорът по анатомия от Калифорнийския университет Леонард Хейфлик смята, че третият пол, съвмещаващ в себе си признаци на мъжкото е женското, се явява пълноправен, а неговото признание е въпрос на толерантност, пише РИА Новости.
"Предполагам, че под трети под се разбира индивид с признаци на двата пола в различна степен. Разликата между мъжа и жената не е разлика между черното и бялото, много зависи от различните степени. Смятам, че третият пол се явява първоправен пол. Не трябва да има дискриминация по отношение на тези, които притежават двата признака, или към тези, чиито физически полови признаци се отличават от менталното им състояние. Трябва да има толерантност към различните хора," казва Хейфлик.

Той също така отбелязва, че полът на мъжа и жената се определят не само от присъствието на хромозоми. Степента на мъжкото и женското начало е индивидуална. Няма разграничителна линия между мъжкото и женското, тъй като съществува цял спектър между двете понятия, казва ученият.

Третият пол е термин, използван за хора, които по своя воля или по обществен консенсус не се идентифицират нито като мъже, нито като жени, а също така хора, които се причисляват към пол, който не отговаря на двоичната представа.

Превод: БЛИЦ