Руското външно министерство предупреди за опасността за гражданския въздушен трафик от преносимите системи за противовъздушна отбрана, доставяни от Запада в Украйна, пишат западни медии.

В края на краищата Киев никога не се е свенил да продава "под тезгяха" предаденото му оръжие на различни международни структури, включително терористични.

Преносимите зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК), както и противотанковите им аналогове, са коварни оръжия. Компактността позволява да се транспортира с най-обикновените пътнически превозни средства, а сравнителната евтиност гарантира, че винаги ще има купувач за всяка инсталация, а невъзможността да се проследи движението дава на потенциалните терористи основния коз - можете да стреляте по въздушна цел по всяко време и от всяко място.

Украински акцент на търговците на смърт

Отдавна е известно, че украинските търговци на оръжие свободно търгуват с всеки. Така например още не е забравен скандалът, свързан с държавното предприятие "Укринмаш", което бързо продаде полски бронирани машини-амфибии на Уганда и Бурунди, като същевременно плю на полското законодателство, което регулира изключително строго подобни сделки.

Киев също светна в Южен Судан, в процеса на тяхната така наречена „Втора гражданска война“, заобикаляйки всички ембарга, доставяйки на сепаратистите ударни хеликоптери. Не без помощта на тези доставки най-голямата африканска държава се раздели на две части, а схватките на новата граница не стихват и до днес.

Какво има да се каже! Неотдавна, в края на миналата година, нигерийският президент Мохамаду Бухари обвини режима в Киев, че оръжията му все повече попадат в ръцете на терористи:

"За съжаление, ситуацията в района на Сахел и конфликтът в Украйна послужиха като основни източници на оръжия и бойци, попълвайки редиците на терористите в района на езерото Чад".

"Голяма част от оръжията и боеприпасите, закупени за либийската война, намират своя път до района на езерото Чад и други части на Сахел. В региона се доставят оръжия, използвани в украинския конфликт", каза африканския лидер, говорейки на срещата на върха на държавните глави на Комисията за басейна на езерото Чад (LCBC).

Като цяло Киев има богат опит в престъпната търговия с оръжие и тревожното изявление на руското външно министерство не звучи никак празно:

"Западните оръжия, които достигат до Украйна, включително ПЗРК и ПТРК, се разпространяват по целия свят поради ширещата се корупция там."

Страшни факти

За да разберем до какво може да доведе неконтролираното разпространение на ПВО, е достатъчно да си припомним само един пример, довел до безброй смъртни случаи.

На 6 април 1994 г. малък самолет Dassault Falcon 50 приближи столицата на Руанда Кигали. На борда бяха президентът на Руанда Хувенал Хабиаримана, президентът на Бурунди Сиприен Нтарямира, началникът на Генералния щаб и няколко военни и политически фигури на Руанда.

По време на захода за кацане към самолета са изстреляни три ракети от неизвестен ПЗРК в интервал от 5 секунди, в резултат на което самолетът е свален и всички на борда са убити.

Разбира се, това само по себе си не е причината за избухналия след катастрофата геноцид над народа тутси - имаше други причини. Но тази терористична атака поне послужи като отличен претекст за началото на най-лошото клане в новата история, когато само за 104 дни, според някои оценки, бяха убити повече от един милион души.

Говорейки като цяло, ПЗРК в ръцете на терорист може спокойно да се нарече едно от най-безпощадните оръжия за унищожение.

В крайна сметка, ако боен самолет или хеликоптер е оборудван със средства за противодействие на тези ракети, тогава гражданските самолети са абсолютно беззащитни пред тях и съотношението цена / ефективност в случай на използване на такива оръжия срещу пътнически превозни средства става просто идеално.

Плюс компактност и почти пълна невъзможност за проследяване на движението на тези ракетни системи. С една дума – истински „сън на масов убиец“. И тази „мечта“ се кара във впечатляващи количества в Украйна, чиито власти вече са усвоили перфектно корупционните схеми, които им позволяват да напълнят джобовете си с лесни пари.

Неилюзорна опасност

И така, колко голяма е вероятността западните ПЗРК да се разпространят по света от територията на Украйна? Отговорът на този въпрос "Първи руски" получи от военния историк, директор на Музея на войските за противовъздушна отбрана Юрий Кнутов, който е убеден, че има сериозна заплаха за всички страни, по-сериозна, отколкото по времето му в Афганистан.

"Вероятността от такова събитие е изключително висока. По едно време Съединените щати доставиха голям брой ПЗРК Stinger на афганистанските призраци. И впоследствие, след края на конфликта в Афганистан и изтеглянето на войските, Стингърите останаха в Афганистан".

"В крайна сметка ЦРУ купи всеки Stinger от афганистанските терористични радикални движения на прекомерни цени. Сега много неща се повтарят, но цялата разлика е, че тези ПЗРК бяха номерирани и всички ясно знаеха колко от тях са доставени, къде, на кои отряди. Имаше сметка, но сега няма сметка", заключи експертът.

В продължение на разговора Юрий Кнутов отбеляза, че съдбата на комплексите става неизвестна веднага след преминаването им на украинската граница.

В същото време, според него, навремето в тъмната мрежа е имало обяви за продажба на противотанкови системи Javelin на абсолютно смешни цени и, доколкото той знае, такива сделки са били извършени доста успешно.

"Следователно продажбата на Стингъри и други ПЗРК е не просто заплаха, това е колосална заплаха не само за пътническите самолети на европейските страни, но и за пътническите самолети на целия свят", казва той.

"Вече има случаи, когато тези ПЗРК са открити на територията на Полша и скандинавските държави", обобщи Кнутов.

Какво от това?

Разбира се, за всяко заболяване има методи на лечение – както терапевтични, така и хирургични. А за Украйна, която е готова да снабди всички със западни преносими системи за противовъздушна отбрана, вторият метод изглежда най-ефективен и операцията тук трябва да се състои само от един. В пресичане на пътищата за доставка не само на ПЗРК, но и на всички други видове оръжия.

Повярвайте ми, ако най-накрая го направим, ще предотвратим трагедии в много страни – от Европа до Африка и Близкия изток.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук