Дни след съкрушителната загуба на гласове за „Демократична България“, заемащият поста председател на ДСБ, не само не е подал оставка, но и започва разговори с новата формация на Кирил Петков и Асен Василев за участие във властта, пише "Труд".

Вместо да подаде оставка както лидерите на останалите партии в коалицията, Атанас Атанасов замазва очите на членовете и симпатизантите, като гръмко обяви, че ще свика Националното събрание за избор на ново ръководство на ДСБ.

Само за сведение, това събрание трябваше да се проведе поне преди половин година и нито е израз на някакво покаяние, нито на осъзнаване, а просто действие, изисквано от закона и устава на партията.

Мандатът на Атанасов изтече още през юни тази година, но събрание за избор на нов председател и ново ръководство не се свиква под претекста, че щяло да попречи на предизборната кампания. Както се видя от резултатите в неделя, този довод е абсолютно несъстоятелен.

Простата истина за това поредно нарушаване на устава на партията е, че Атанасов е напълно наясно, че никой вече не би го избрал за нищо, дори и за домоуправител.

Това е и причината, че въпреки трагичния резултат за ДСБ на тези избори, кабинетният генерал само намигна на избирателите във фейсбук.



Но този път номерът му не мина. Под статуса му десетки избиратели на ДБ искат реалната оставка на Атанасов и дори и малкото му заблудени привърженици с жалките си подмазвания, не могат да обърнат заслужения гняв на хората.
 
Из устава на ДСБ, справка на "Труд":

Посочената от Атанас Атанасов разпоредба: Чл. 21. ал. 1 Националното събрание се свиква от Председателя най-малко веднъж на две години, както и в срок до три месеца след провеждане на парламентарни избори.

Разпоредбата, която трябваше да посочи, ако беше подал оставка: чл. 27, ал. 4: При подаване на оставка, напускане, смърт или поставяне под запрещение функциите на Председател се поемат от един от заместник-председателите на партията, определен от Националното ръководство, което насрочва Национално събрание в срок до три месеца.