Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков се включва в битката за "Дондуков" 2. Кандидатурата му се издига от инициативен комитет, но се очаква да бъде подкрепена официално и от ГЕРБ.

"Лично на мен тази кандидатура ми харесва, проф. Герджиков има впечатляваща автобиография и профил. Такъв човек трябва да бъде на върха на държавата. Просперитет се получава чрез образование, наука, консенсус.

В ГЕРБ текат номинациите. Накрая ще има решение на Изпълнителната комисия, която е висшият орган на управление на ГЕРБ", коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в студиото на "България сутрин".
 


Емил Радев

Той е убеден, че проф. Герджиков може да победи Радев на президентските избори.

"Алтернатива винаги има, това са избори, всеки ще може да види плюсовете и минусите на една или друга кандидатура по време на предизборната кампания и да направи своя избор", добави Емил Радев.

Той потърси помощ за страната ни от ЕК заради заседналия край Камен бряг товарен кораб "Vera Su". Щетите от замърсяването са и екологични, и икономически. Засягат цели отрасли като риболов и туризъм. 

"Видяхме как се разтоварва кораб с опасни материали. Явно не сме подготвени за такива ситуации. Това е огромна екологична бомба, можем да поискаме помощ от нашите европейски партньори. Ако се изсипе този товар в морето, ще бъдат застрашени и квотите ни за риболов в Черно море, както и туристическият бранш по Северното Черноморие", заяви Радев пред Bulgaria ON AIR.

Той очаква до две седмица да има решение по отправеното искане до ЕК.

"Уволненията няма да решат казуса, тук трябва да се използва капацитетът на всички държавни структури. 11 дни нищо не се прави, корабът даже не е укрепен, вероятността да се разбие в скалите е много голяма. Ние разчитаме на туризма и риболова, това което става в тази защитена местност може да бъде пагубно за нашия имидж", коментира евродепутатът.