Областният предизборен щаб на ГЕРБ в Кърджали внесе жалба в РИК срещу кметицата на кърджалийското село Чифлик Нефиде Иса Али, която стои пред секционната избирателна комисия, влияе върху свободната воля на гласоподавателите и упражнява натиск върху тях, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Кметовете на кметства в Кърджалийско масово злоупотребяват с правомощията си на длъжностни лица и стоят пред СИК в деня на вота“, посочват от партията.

От ГЕРБ настояват РИК да извърши проверка и да бъдат предприети необходимите действия по компетентност.

ГЕРБ - Силистра пусна жалба за нарушения и съмнения за купуване на гласове в село Бистра, община Алфатар.

Според сигнала, подаден от граждани, в близост до кметството и офиса на ДПС, в хранителен магазин се извършва агитация в нарушение на Изборния кодекс.

Магазинът се намира в непосредствена близост до изборната секция в населеното място. Сигнали са получени и за купуване на гласове, за което се твърди, че е извършвано в същия магазин.

Плакати на ДПС не са премахнати от двора на кметството на с.Зайчар, община Руен, където има секционна избирателна комисия.

Сигнал по случая е внесен в Районна избирателна комисия – Бургас от областния координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев.



„Агитационните материали са разположени на по-малко от 50 метра от мястото за гласуване. За случая е бил предупреден председателят на посочения СИК, но той не е предприел съответните действия. Описаният казус нарушава чл.184, ал.1 на Изборния кодекс“, категорични са от ГЕРБ.

Към сигнала е приложена и снимка, а от ръководството на партията очакват от РИК-Бургас да извършат проверка по попадание сигнал. 

Общинският ръководител на ГЕРБ - Кочериново сигнализира Районната избирателна комисия в Кюстендил за възпрепятстване на свободния достъп до изборно помещение.

В жалбата се казва, че лице, което е член на СИК в гр. Кочериново, стои на вратата на избирателната секция и възпрепятства свободния достъп до изборното помещение и упражняването на право на глас.

"Моля, да предприемете необходимите действия за недопускане възпрепястването на изборния процес", се казва още в жалбата.

Коалиция ГЕРБ-СДС подаде жалба за незаконосъобразна агитация във „Фейсбук“ на Милка Христова в деня на вота.

Нарушението се състои в опита избирателите да бъдат призовани да гласуват за конкретен участник в изборния процес - чрез посочване на конкретен номер на бюлетина.

Нарушава се пряко императивната забрана на чл. 182, ал. 4 ИК, съгласно който не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.



В жалбата си Коалиция ГЕРБ-СДС настоява на основание чл. 57, ал. 1, т.1 и 26 във връзка с чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс, да бъде извършена проверка във връзка с изложените обстоятелства, както и да бъдат предприети необходимите действия за преустановяване на посоченото нарушение и санкциониране на нарушителите.