Районната избирателна комисия – Пловдив /16-та РИК/ трети ден не може да вземе решение къде да бъдат поставени машините, на които граждани биха могли да видят как ще гласуват на 11 юли, пише Марица. 

Председателят на РИК Спас Шуманов , който е от квотата на ГЕРБ, предложи устройствата да бъдат монтирани в районните кметства за по два дни с мотив, че пловдивчани знаят къде се намират сградите, има охрана и съгласието на общината да предоставят помещения.

Но на заседанието, проведено вечерта вчера в РИК, отново не беше постигнато разбирателство между членовете на комисията. 

Представителите на Има такъв народ, Демократична България, БСП и Изправи се, мутри вън са напуснали заседанието, без да предложат други варианти за тестване на машините. 

В 16-а РИК участват 17 членове  от парламентарно представените партии, а в комисията са останали само 6-ма от ГЕРБ и ДПС.

„Ние сме колективен орган и не можем да вземем решение, без да има консенсус, но по този начин лишаваме пловдивчани от възможността да се запознаят на какъв принцип работят машините“, коментира Спас Шуманов. Тази вечер той отново свиква комисията, за да намери изход по този  неочакван казус.

В другите общини в страната  избирателите, които не са наясно с машинното гласуване, вече могат да се обучават. Някои от устройствата са сложени дори навън на популярните обществени места. Машините са без имена на партиите, за да няма съмнения в манипулиране на вота.