Нито един годишен финансов отчет (ГФО) не е публикувала фирмата, учредена преди 13 години от служебния финансов министър Асен Василев – "Офроуд Продакшънс" ООД - или поне така излиза от справка в Търговския регистър и "Дакси", където не се вижда нито един ГФО, пише actualno.com. 

През ноември 2008 г. Василев и дамата от столичния хайлайф Ралица Хофщетер (или Хофстетер) създават дружество с равни дялове помежду им. Предметът му на дейност е филмопроизводство, театрални постановки, клипове, концерти, телевизионно и филмово разпространение, продуцентска, рекламна и издателска дейност. Хофщетер е определена за управител.
 До днес въпросното дружество не е публикувало нито един годишен финансов отчет, въпреки че това е изрично изискване на закона. Другият вариант е да се подава и публикува ежегодно декларация за липса на дейност. Такава също липсва. Два месеца след създаването на фирмата обаче започват да валят запори.

Скандалът е огромен! Датските инвеститори проговориха за голямата измама на Асен Василев

Първи реагира великият приор на Велик приорат Румен Ралчев, член на магистралния съвет на Ордена на тамплиерите – о. р. генерал-майор. Той е бил в службите за сигурност, по-конкретно в ДС, УБО (Управление за безопасност и охрана). Бил е началник на охраната на Тодор Живков, на Петър Младенов и на Желю Желев. Той е проверяван от Комисията по досиетата, а от данните ѝ е видно, че със заповед от 29.03.1974 г. е назначен за разузнавач III степен; през 1978  г. е преназначен за разузнавач II степен; през1981 г. е преназначен за старши разузнавач;, а през 1982 г. е преназначен за зам.-началник на отделение, в 1984 г. - за главен инспектор.

През януари 2009 г. Ралчев внася в Търговския регистър изпълнителен лист срещу Хофщетер за дължими от нея 12 695 лева. Паралелно с това внася и изпълнителен лист, издаден през 2002 г. срещу нея за дължими 15 000 щатски долара.

Месец по-късно постъпва още едно запорно съобщение – от Христо Чепишев за 16 000 евро главница плюс 1 626 лв. разноски и 2 987 лв. такси. Година по-късно „Райфайзен Ауто Лизинг България“ запорира дяловете на Хофщетер заради дълг от 6 745 евро главница и 2 481 лв. разноски и такси.

Май месец 2012 г. се получава още един запор. Този път от Валери Димитров – също с досие към бившата Държавна сигурност (разузнавач). Хофщетер е осъдена от него да заплати 48 000 лева главница плюс над 18 хиляди лева такси и съдебни разноски.

Май месец 2012 г. се получава още един запор. Този път от Валери Димитров. Към днешна дата (12.08.21) не са вдигнати запорите, наложени от Ралчев и Валери Димитров.

На 7-ми май, 2020 година във фирмата се провежда извънредно общо събрание. Василев, който няколко дни по-късно ще бъде назначен за финансов министър в служебното правителство на Стефан Янев, прехвърля дяловете си на Хофщетер и излиза от „Офроуд Продакшънс“.

Темата "офшорка"

Непосредствено преди да стане служебен министър на финансите, Василев е управлявал дружеството „СТВ Холдинг“ – еднолична собственост на „Акселберт Лимитид“, регистрирана във Британски Вирджински острови – територия, съвсем наскоро извадена от списъка на ЕС с юрисдикции, неоказващи данъчно съдействие, или  т. нар. офшорни зони.

През 2019 г. Съветът на Европейския съюз излиза със следното съобщение: „На следните юрисдикции, които са поели ангажимент за решаване на проблемите, свързани със съществената икономическа дейност в областта на колективните инвестиционни фондове, участвали са в положителен диалог с групата и са продължили да оказват съдействие, се предоставя срок до края на 2019 г. да адаптират законодателството си: Бахамски острови, Бермудски острови, Британски Вирджински острови и Кайманови острови“.

Де факто дружеството е учредено в България малко след като територията излиза от списъка на ЕС с неоказващи данъчно съдействие юридсикции. Според публикуваната в Търговския регистър нотариално-заверена информация обаче дружеството майка - „Акселберт Лимитид“, е учредено на 12 май 2015 г., съгласно Закона за търговските дружества на Британски Вирджински острови, когато територията е била в списъка с офшорни зони на ЕС.

Съгласно действащия там регистър директор на дружеството е Асен Василев. Дружеството е оторизирано да издаде 50 000 акции от единичен клас без номинална стойност, а Василев от октомври 2016-та е единствен акционер. По-нататък документите следва уточнение, че първоначален притежател на 50-те хиляди акции е Сибила Спасова, която ги прехвърля на Асен Василев на 14 октомври 2016 година. 

От момента, в който той става министър, регистрираното в България дъщерно дружество "СТВ Холдингс" е с нов управител – Марио Сотиров. Василев обаче си е неговият действителен собственик, защото по закон той няма право да е управител, но може да е собственик.