Ина Радославова е кандидат на ВМРО за 24 МИР в София.


 - Г-жо Радославова, решителността Ви да разрешите проблемите в българските училища е изключително интригуваща.

Вашето мнение е, че трябва да се промени начина на хранене на учениците към по-здравословен, да се наблегне на повече спорт и по-малко тежки раници. По какъв начин виждате осъществяването на тази промяна?


– За мен здравето на децата и съзнанието за еко системата са кауза. Хората забравяме, че сме част от еко системата и здравето ни е свързано с начина, по който се отнасяме към нея. Не е сложно, ако политиците имаме воля.

Непрекъснато чувам как сме малка държава и щом в цял свят има ГМО, ние какво можем да направим! Категорично не съм съгласна с подобно мислене. Има начини да гарантираме здравословната храна на населението и на децата в училищата.

По- малко да се кланяме на неправилните решения в света и да подкрепяме правилните, които идват от ЕС.

– Как ще се случи това, имайки предвид реалността?

– Вижте, не е никак сложно. Просто трябва да стимулираме повече българското производство. Земеделските производители да произвеждат плодове и зеленчуци, за да са конкурентни на европейския пазар, а и за тях няма по – сигурен пазар от българския.

Не трябва да забравяме, че по време на Втората световна война България е хранила със зеленчуци цяла Германия! Възрастните немци още възхваляват българските домати. Нашата земя е уникална.
 

– Как ще задължите големите вериги да купуват българското производство при наличието на европейски директиви, които не позволяват финансиране на българската продукция?

– ЕС гледа интереса на цялата общност и една държава да не е фаворизирана за сметка на друга, но това води до сериозен проблем с използването на местни продукти.

На всяка членка обаче е дадена възможност да приема закони, които може да заобиколят някои необмислени европейски директиви. В България може да се приеме закон, че пресни плодове и зеленчуци не могат да се продават, ако не са произведени на повече от 200 километра от магазина, в който се продават.

По този начин няма защо да обясняваме кое е българско и кое не. Франция действа по същия начин, стимулирайки еко и местни храни. Защо в България да не последваме техния пример?

Само добра храна, без опасност от ГМО! Все пак не трябва да забравяме, че става дума за нашитедеца и трябва да ги запазим здрави. Подобни промени зависят от законодателната власт. Няма как министерство да вземе подобно решение.

За това е много важно какви са депутатите и дали имат идеи и каузи, или просто да седят и да натискат бутона за гласуване, когато им се каже! Не трябва да се позволява да минава и лобизма за защита на чужди интереси, рискуващи живота и здравето на хората!

– Значи отново всичко зависи от държавата?

– Държавата, правителството и парламента са регулатор на начина на живот на народа и задават правилата, по които живеем. За това е важно да се задават правилните правила и да ги спазваме.

Може би много сънародници не си дават сметка за важността кой ти е представител в НС и какви идеи преследва!

– Казвате, че трябва да живеем екологично, но на този етап не се случва съвсем така. Каква е причината според Вас?

– Както казах, проблемът е, че не всички хора си дават сметка, че са част от комплексна еко система. Ако ние не я пазим и не живеем в пълен синхрон с нея, се появят огромни проблеми като болести и глобални катаклизми.

За съжаление в България има повече лобистки борби, когато става дума за екологични проблеми, представлявани от зелени организации, а реалните проблеми не се решават. Започвам да си мисля, че е нужна зелена организация, която не се е подвела по порочния път на финикийските знаци. Но да се върнем на бъдещето на България.

Ние пращаме децата да се учат в училищата, но забравяме за други техни нужди. Като подрастващи трябва да са здрави физически и духом. Не стига, че носят тежки раници, ядат храна с ГМО, а и нямат достатъчно време да спортуват.

– Но нали по парковете непрекъснато се правят спортни площадки и съоръжения? Така има къде са се спортува, но достатъчно ли е?

– За да могат да се използват съоръженията в парковете, децата трябва да са там. Обикновено това се случва събота и неделя, когато родителите им не са на работа и децата не са на училище ако климата позволява, а това не винаги е възможно.

По този начин тяхната физическа активност се оказва изключително недостатъчна.

Трябва драстична промяна в системата на образование и да се увеличат часовете за спорт. Всички спортни дейности, като например карате, плуване и други, да са безплатни и за сметка на държавата. Най-малките носят раници, които тежат повече от тях. Дори родителите ги носят трудно.

Време е да се направят гардеробчета, където малчуганите да си оставят учебниците, които не са им нужни. Да бъдат извеждани във всеки удобен момент на двора да тичат и играят, когато времето го позволява.

Всички да се хранят в училищните столове с екологично чиста храна, контролирана от държавата. И да се разберем! В момента образованието в България не е безплатно!

Това трябва да се промени и родителите да не трябва да плащат такси и учебници, за да се даде възможност за равен старт в живота на всички деца, независимо от материалното състояние на родителите.