Избирател в една от секциите в Лондон се е объркал и вместо контролната разписка от машината е пуснал в кутията смарт картата, с която се гласува с устройството. Това стана ясно на заседанието на ЦИК, пише "Монитор".

ЦИК е дала указания на секцията  в Лондон гласуването да продължи с останалите две смарт карти, а тази пусната в кутията да не се вади до приключване на изборния ден.

По време на заседанието стана ясно още, че във всяка седма секция, в която има машинно гласуване в страната, ще се направи контролно преброяване разписките. Целта - да се сравнят с данните за вота в протокола.

По-рано през деня ЦИК реши, че такова ще има в 1343 в страната и 39 в чужбина. Сега те определиха чрез жребий кои ще са тези секциите в страната.  Те ще бъдат качени по-късно на сайта на комисията.

Става дума за секции извън тези, при които при възникнал проблем с машините днес и преминаване към гласуване с хартиена бюлетина. Там СИК са задължени да преброят контролните разписки от машинното гласуване в края на изборния ден.

В секциите, в които има по две машини за гласуване разписките от всяко устройство ще се преброяват отделно и резултатите ще се вписват в отделен протокол.

Всяка РИК ще трябва да предаде на ЦИК опаковани контролните разписки от секционните комисии.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ