Агенция БЛИЦ пусна анкета на 4 октомври в 11:00 часа, в която питаме нашите читатели: Очаквате ли манипулации на изборите, след като бе отхвърлено ръчното преброяване?

До момента гласувалите с ДА са цели 91, 1 %, а тези с НЕ са 3,38 %. Останалите анкетирани са посочили като отговори: ОЧАКВАМ ДРУГИ МАНИПУЛАЦИИ и НЯМАМ МНЕНИЕ.

Медията ни потърси за коментар математика проф. Михаил Константинов, за да даде компетентно мнение за данните от проучването ни и да анализира до какво ще доведе машинното гласуване на 14 ноември.

Ето какво заяви бившият шеф на "Информационно обслужване":


- Проф. Константинов, как ще коментирате анкетата на БЛИЦ, от която става ясно, че 91, 1 % от гражданите смятат, че отхвърлянето на ръчното преброяване ще доведе до манипулация на вота на 14 ноември?
- Искрено се надявам това да не случва, но поведението на ЦИК ме учудва. Те трябва да направят проверка, защото, както изглежда от вашата анкета, машинният вот губи доверие. Истина е, че без доверие на изборите по-добре да не ги провеждаме. 

Вие знаете какво се случи на 3 ноември, миналата година в САЩ. Американското общество още е разцепено заради нещата, които се случиха. Не мога да твърдя до колко е имало манипулация там, но е факт, че половината американци вярват, че са излъгани.

Това ще доведе до разцепване на тази велика държава, тоест едни нелегални избори могат да доведат до унищожаване на държави. Казвам това съвсем отговорно.

- Опасенията на хората, че може да има нечестни избори как ще се отразят на избирателната активност?
- Ако погледнете гласувалите на 4 април и на 11 юли в интервал от 3 месеца, ще видите, че гласувалите намаляха с 600 000 души, като това прави 18 % намаление.

Да, на 11 юли беше лято, но епидемиологичната обстановка беше добра за разлика от април месец, когато имаше много заболели и умрели, а през юли месец и умрелите, и заболелите бяха отделни бройки.

Освен това ние сме организирали избори през месец юли. Става въпрос за парламентарния вот през 2009 г. на 5 юли. Тогава ГЕРБ спечели убедително и Тройната коалиция си отиде. На същите избори гласуваха 4 милиона души, а сега на 11 юли гласуваха 2 700 000. Това е най-ниската активност в цялата история на демократична България.

- На какво се дължи този факт?
- Да кажем, че 100 000 души бяха спрени от гласуване. Това е един от големите успехи на Бойко Рашков, който спря финансирането на някои цигански махали. Няма какво да се лъжем, че ако на циганите не им е платено, не излизат и не гласуват. Остават 500 000 души, които са уплашени единствено от машините, няма друга причина. 

Сега на една машина ще се гласуват два вида избори. Тоест баба Гинка от Гинци ще изврътка 5 екрана, ще натисне 4-5 електронни виртуални клавиша и не е ясно до колко няма да сбърка. При една обща проверка накрая вие не можете да си промените вота. Ако гласувате с хартия и я объркате, ви дават нова бюлетина. Хората се страхуват и от това.

Гласуването е стрес. Аз лично съм гласувал на 40 избори през последните 31 години и гледам като гласувам по-бързо да изляза от тъмната стаичка и да се махна от машината. В този смисъл съвсем естествено е хората под стрес да правят грешки. Представете си как един човек под стрес гласува не за това, което иска. Просто, защото е сбъркал и вместо единия клавиш е натиснал другия.

Гласът му се отчита, но това не е неговата воля. В Европа такова неща няма, с изключение на Брюксел, дори не е в цяла Белгия. В момента така гласуват в град Брюксел и държавата България.

- Има ли други клопки, свързани с машинния вот?
- Основният проблем е липсата на доверие. Но мога ви кажа за още една клопка - машината се изключва, идва техник и я оправя. Но хората, които са дошли и са се наредили, какво става с тях? Те няма да идват да гласуват 100 пъти, тези хора си отиват и повече не се връщат. Техният глас е загубен.

- Можете ли да дадете приблизителна прогноза колко граждани ще упражнят гласа си на предстоящите избори, които са 2 в 1?
- На 14 ноември гласувалите за парламент и президент ще бъдат практически същите. Списъците са еднакви. За съжаление очаквам избирателната активност да падне до около 3 милиона души.

Наблюдават се две тенденции. Едната е големият интерес към тези избори заради политическия сблъсък, който протича, но от друга страна е опасението от машините. Това са две противоположни тенденции и е много вероятно те да доведат до ниска изборна активност. 

- Какво мислите за номинацията на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков за президент?
- Не го познавам добре, но сме се срещали и впечатленията ми са отлични.

- Има ли шанс той да спечели първото място в битката за държавен глава?
- Ако някой има шанс да бие сегашния президент, това е той. В момента има за кого да гласуваме, преди това беше много страшно. Не трябва да се забравя, че г-н Панов също е силна кандидатура.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ