В студиото на предаването „Опорни хора“ по Bulgaria ON AIR гостува директорът на "Информационно обслужване" - професор Михаил Константинов.

Ето коментарът му за Избори 2021.

- Как ще изглеждат парламентарните избори 2021?
- Някои хора с основание ще се уплашат, защото показателите в момента на епидемията у нас са лоши. За сетен път се потвърждава, че датата 4 април е крайно неподходяща. Можеше по конституция най-късно 23-ти май да бъдат, но така или иначе датата вече е определена.

Искам да ви напомня, че в новата българска история отложени избори няма. Последните избори, които не се проведоха, бяха през 43-та година. Тогава България е в разгара на Втората световна война и умира цар Борис - на 28-ми август, а трябва да се изберат регенти, защото малкият Симеон не е можел да царува.

По Търновската конституция, това може да го прави само Великото народно събрание. Но България е във война и се решава да не се правят избори и Обикновеното народно събрание, което тогава действа, избира тези регенти. Това е едно тежко нарушение на Търновската конституция.

- Защо се твърди, че това са най-сложните избори?
- Най-сложни са местните избори, защото там се гласува за до 4/5 неща. Следващите по сложност са парламентарните, след това идват европейските и най-прости са президентските.

- Парламентарните избори ли са най-важните?
- Това го слушам от 1990-та година, от когато следя изборите. Важни са, но не знаем дали са най-важните. Не знаем какво ни е отредило бъдещето.

Трудни ще бъдат, заради пандемичната обстановка и заради това, че в момента се създават условия за перфектна буря - когато три въздушни фронта се съединят и стане страшно. При нас, в момента се констатират 6 неблагоприятни обстоятелства. Направо 2 перфектни бури. Някои от тях са: "Избори по време на пандемия. В комисиите има много нови хора. Те не са добре обучени. Условията за обучаване в онлайн среда не са лесна работа".

Измислен е крайно неудачен протокол. Във всяка комисия се получават числа от два източника. - от гласуването с хартия и от машината, до тук е ясно. В момента обаче протоколът съдържа и трета графа, където самата комисия ще събира числото А с числото В, но не веднъж, а 300 или 400 пъти, защото числата в протокола са много - 30 партии, всяка от които с 15 до 30 преференции. Представете си какво нещо е.

Неспасяем е фактът, че ще се правят грешки. В момента, в който донесете грешен протокол и въведем грешни данни, всичко светва в червено и се налага да ви пратим да си поправите протокола. Единственият, който може да оправи протокола, е самата секцонна комисия. На предишни избори една комисия я върнахме 45 пъти. Трябва да се мобилизираме и да се запасим с търпение.

- Могат ли да бъдат "хакнати" машините? Къде се пазят в момента?
- Не допускам, че машините ще бъдат хакнати в складовете. Който се интересува от въпроса, е добре да прочете за 3-ти ноември миналата година - това е датата на американските президентски избори. Там какви "страхотии" се пишат. Бих казал, че това не е за хора със слаби нерви...