Полицаят Йордан Цонев е новият кмет на община Стражица – избран след балотажа днес, на който опонентът му беше заместник-кметът Георги Бянов.

Йордан Цонев води с 200 гласа пред Георги Бянов, сочат предварителните данни от паралелното преброяване на предизборните щабове на двамата кандидати.

„Ние се събрахме обикновени хора, победихме ГЕРБ, БСП, ДПС, всички партии се обединиха срещу нас. Ще спрем всички незаконни изтичания на средства от общината. Това е приоритетът. Нашата община от една от най-красивите в България се превърна в пустош, в едно сметище“, каза Цонев пред БНР.

И двамата кандидати на извънредните избори за кмет на Стражица бяха издигнати от инициативни комитети, но Георги Бянов получи подкрепата на ГЕРБ-СДС. 

Балотажът премина при напрежение и съмнения за контролиран вот. До урните в 24-е секции в общината отидоха едва 34,66 % от имащите право на глас, сочат данните от Общинската избирателна комисия.

До извънредните избори в община Стражица се стигна след като досегашният кмет Румен Павлов от БСП стана депутат в предишния парламент.