Всички 69 четвъртокласници от пловдивското ОУ "Кочо Честеменски" да получат по три точки заради сгрешената задача 13 в теста на националното външно оценяване по математика. Това предлага РУО - Пловдив на Министерство на образованието, съобщи началникът на просветата Антоанета Пакова, съобщава Plovdiv24.bg.

Според Пакова, предложението ще бъде прието. Така децата няма да бъдат ощетени и отговорите им ще се зачетат като верни. Припомняме, че още в деня на изпита стана ясно, че в това училище е получен вариант, в който чертежът на задача 13 се различава от разпространения от МОН. 

Националната оценяваща комисия е приключила работата си снощи и до края на деня се очаква да бъдат обявени резултатите от националното външно оценяване за 4 клас.

Седмокласниците пък се готвят за изпити на 13 юни по български, на 16 юни по математика, а на 14 юни по чужд език.

Пловдив е на трето място в страната според резултатите от държавните зрелостни изпити по български език с 52.40 точки, което по шестобалната система се равнява на оценка добър 3.95. 

Всички 12 зрелостници от СУ "Братя Миладинови" в Пловдив са получили двойки на задължителната матура по български език и литература. Слабите оценки по БЕЛ са общо 660, което е 16.09% от явилите се ученици. Миналата година двойки са имали 582 зрелостници, или 15,12%.

Най-ниски резултати имат възпитаниците от професионалните гимназии в Садово, Карлово, Брезово, Перущица, Белозем, Съединение. 

На втория държавен зрелостен изпит - за профилирана подготовка, най-слабо се представят СУ "Христо Г. Данов" Пловдив и СУ "Христо Ботев" Лъки. В първото училище има трима зрелостници, а във второто - четирима. Всички са получили двойки. 

Две работи са били анулирани, едната от които още по време на матурата, тъй като ученикът е хванат със слушалки. Другата е обявена за недействителна по време на оценяването, защото са били изписани трите имена на ученика.

Зрелостниците могат да видят работите си до 15 юни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук