Във Фейсбука на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", група студенти, обозначили се като "Будни студенти", пуснаха скандален текст за конституционалиста Наталия Киселова.

Ето какво твърдят "Будни студенти", без редакторска намеса:

"Наталия Киселова винаги играе роля на мъченица и изстрадала жена, която създава впечатление, че буквално спи в библиотеката и така говори за конституцията, като че да я е списвала самата тя.

Тук е моментът да отворим скоба, че по-нататък ще стане реч как тя “спи” в библиотека не, за да създава нещо ново, а да плагиатства. Тя има вид изстрадала жена и по това ще я познаете, въплъщение на многострадална, имидж, удобен за политиците по един или друг начин. Доцент Киселова в медийното пространство се опитва да създаде образ на авторитетен учен, с постоянен стремеж всички да се вслушват в нея.

Какво се крие обаче зад този образ, това е темата на нашето разследване и ако се чудите защо отделихме толкова време за описание на нейния образ, то сега ще разберете.

В биографията на Киселова е записано, че е автор на книгата „Политически права на българските граждани“. На пръв поглед ще си кажете, нищо особено.. една книга с трудна материя.

Ние студентите отделихме повече от 6 месеца в разследване на книгата, която е писана за доцентурата на Киселова и установихме плагиатство на цели параграфи и страници от наши и чужди автори. За това може да бъде търсена отговорност по чл. 173 от НК и чл. 172 „а“ от НК.

В серия от постове ще ви покажем за мащабите на плагиатство на Киселова. Както се казва всичко е черно на бяло, няма измислици и лъжи. Вие сами ще дадете оценка на "великата" Киселова.

Първите копи-пейст на Киселова са направени от онлайн изданието на книгата „Медиите в Европа“ с автори Милко Петров, Мария Попова и Мария Вазински, издадена във Велико Търново от издателство „Фабер“ през 2012 г. – може да го видите на този линк: https://www.newmedia21.eu/.../MPetrov-Mediite-v-Evropa.pdf

Втори копи-пейст на Киселова е направен от Онлайн изданието „Конституционноправни аспекти на свободата в медийната дейност“ с автор доц. д-р Райна Николова, публикувано на уебсайта на Нов български университет (НБУ), страници 1-16. Доц. д-р Райна Николова е преподавател по административно право и процес в Нов български университет. – линк https://law.nbu.bg/.../statii3/law-journal1-2010-1.pdf

Етичните комисии на Софийския университет и на Министерството на образованието и науката ще трябва да свършат работата си, а не да се спотайват, а Ректорът на СУ съгласно чл. 58, ал. 1, т. 4 от Закона за висшето образование и чл.35, ал. 1, т. 1 от Закона за развитието на академичния състав в Република България е длъжен да уволни доц. Киселова и да й отнеме доцентската титла.

Настоящият пост да се счита и като сигнал до горепосочените институции, за да упражнят правомощията си съгласно закона, а не да стават съучастници в извършването и прикриването на очевидни правонарушения.

В образованието и науката няма място за хора като Киселова, която денонощно и поръчково облъчва общественото мнение по телевизиите с безпочвените си и псевдонаучни брътвежи.

Следва продължение!"

Медията ни е готова да предостави възможност на доц. Киселова да изложи своята позиция по отношение на коментара на "Будни студенти".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук