Почина основателят на Американския университет в България - Джон К. Мензиес.

Посланик Джон К. Мензиес е роден 1948 година, бил е декан на Уайтхедското училище по дипломация и международни отношения към университета Сетън Хол. Мензиес беше президент на Американския университет в Кюрдистан. Разположен в провинция Духок в Иракски Кюрдистан, университетът бързо се превръща във водеща институция за висше образование в региона.

Има докторска степен на немски от Калифорнийския университет - Бъркли. Мензиес играе важна роля за привличането на над 300 чуждестранни студенти в университета Грейсленд, много от балканските държави. През януари 2006 г. пътува до Косово, за да се консултира относно окончателните преговори за независимост, които се провеждат във Виена.

Преди да се присъедини към университета Грейсленд като президент, той е бил ръководител на мисията в американския офис в Косово и е служил като посланик на САЩ в Босна и Херцеговина от 7 януари до 15 декември 1996 година.

Мензиес е служил на американски външни служби в Унгария, Източна Германия и България. Той е назначен в мисията на САЩ при ООН в Ню Йорк и в офиса на координатора на програмата за подкрепа за източноевропейската демокрация (SEED) във Вашингтон. От 1997 до 1999 г. е старши сътрудник на Дженингс Рандолф в Института за мир на САЩ като ръководител на работната група на Балканите.

По-рано Мензиес е бил асистент на декана на дипломния отдел в Калифорнийския университет в Санта Барбара, припомня БНТ.

Докато е назначен в София през 1991 г. той основава и Американския университет в България.

Има награда от Държавния департамент за висша чест, награда на Американската асоциация на адвокатите за отдаденост и служене към напредъка на върховенството на закона, няколко почетни степени и българския орден на Мадарския конник.