Родители изразиха недоволството си от организацията на матурите.

"Навсякъде ли в Европейския съюз има безумието децата да се разхвърлят в непознати за таях училища – от "Младост" 4 в "Овча купел" и в "Света Троица", питат те пред БНР.

Зорница Трифонова, асоциация "Родители", заяви, че явяването на един изпит е достатъчно стресиращо, а допълнителната трудност с придвижването до точката на провеждане на матурата създава допълнителен стрес.

"Много родители споделиха, че не са спали дори, за да станат рано и да стигнат навреме децата им в уречения час за матурите. Протестите също допринесоха за напрежението".

Според нея полезният ход е или учениците да бъдат изпитвани в училището, в което учат, или в такова, близко до местожителството им.

С коментар по темата в предаването "Хоризонт за вас" се включи и Асен Александров, директор на 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София, бивш министър на образованието:

"Няма как технически втората матура да се организира за четири различни предмета в едно училище. За матурите по български език би могло да се помисли учениците да бъдат разпределяни в училища, близо до мястото, в което живеят. В малките населени места обаче много деца ходят за учене до друго населено място. Има трудности, но това е един път за 12 години", каза Александров.