Шестгодишният Самуил Димитров буквално изуми света, след като спечели златен медал от Световната математическа лига по ментална аритметика. Финалите на надпреварата се проведоха в Амстердам, а младият участник се състезава в групата на начинаещите, пише "Борба".

В състезанието Самуил Димитров е трябвало да се справи със 160 задачи само за 10 минути. Той вече се завърна от Нидерландия и се подготвя за следващата надпревара, която ще се проведе онлайн. Във финала на Световната математическа лига са участвали 18 деца от България. Родните участници са се състезавали с близо 100 деца от осем държави.

С детето от година работи Василка Йорданова, която е управител в школата за ментална аритметика SmartyKids. Специалистката всяка седмица ходи до първата частна детска градина „Малки Стъпчици“, където Самуил е записан, за да работи с малчуганите. Така те са се научили да смятат големи числа наум за кратко време.

Самуил Димитров има още четири сребърни отличия от различни състезания. В края на миналата година той спечели сребърен медал от международна олимпиада по ментална аритметика в Тайланд. Тогава талантливото великотърновче успя да даде 42 верни отговора.

А иначе Самуил смята наум големи числа с помощта на специалното сметало абакус от април миналата година. Програмата за ментална аритметика е разработена през 1984 г. от Дейвид Ляо.

Основава се на системата “две ръце – четири пръста” при работа със сметало. А самото сметало – абакус, според легендите се появява първо във Вавилон 3000 години преди новата ера. По-късно – през V век преди новата ера, се използва в Египет, като вместо линии и канали се работи с пръчки и конци, на които са нанизани камъчета.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук