Ученикът от Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" Георги Пашалиев постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Миналото лято младежът, който през тази година ще бъде в 12-и клас, е стажант в един от най-добрите университети в света - ETH в Цюрих. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, който от тази година е изследовател в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет "Св. Климент Охридски" - INSAIT, както и с проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института "Макс Планк".

Темата на стажа е разработване на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство между швейцарското висше училище и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София.

Преди дни идва и първата голяма новина, свързана с младежа. След усилена работа, започнала през лятото на 2022 г., ученикът записва името си сред авторите на NeurIPS - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 измежду всички сфери на науката. Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази сфера.За да може повече български деца да имат същата уникална възможност като Георги, и то тук - в България, INSAIT разработва собствена програма, която дава възможност на най-добрите български ученици да участват в научни изследвания на световно ниво в София.

Програмата носи името STARS, съкратено от английски: Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students.

Програмата е уникална, тъй като в продължение на 8-10 седмици учениците не само работят заедно с реномирани учени по едни от най-актуалните теми в изкуствения интелект, но и активно участват във всички дискусии в института.

Програмата стартира това лято в София и заедно с Георги работят още трима младежи, всеки от които показва огромен потенциал за развитие. Сред тях са Мария Дренчева от Софийската математическа гимназия, Рени Паскалева от Първа частна математическа гимназия и Теодора Тодорова от Математическата гимназия в Бургас. През 2024 г. научната организация планира да открие нови десет места за кандидатстване.

Освен STARS, в България има и други установени програми за ученици и развиване на таланти, като Ученическия институт по математика и информатика УчИМИ и Лятната изследователска школа (ЛИШ) към Института по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН).

Институтът INSAIT към Софийския университет "Св. Климент Охридски" има стратегическата цел да превърне България във водещ център за изследвания и иновации в областта на информатиката и изкуствения интелект. Само преди месец институтът стана част от ELLIS - водещата европейска инициатива за изкуствен интелект. С това България стана първата страна в Източна Европа, която влиза в мрежата, където членуват Оксфорд, Кембридж, "Макс Планк" и други. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук