Недостатъчна подготовка и малко часове за практически задачи. Според учениците това е причината за лошите резултати от теста PISA. Той показва, че българските ученици са на дъното на класацията по математика и четете в Европейския съюз. Проверени са уменията на 6107 деца от 202 училища.

"Самите задачи не са обяснявани и не са практикувани, това ни затруднява", каза гимназистката Виктория Станкова пред Bulgaria ON AIR.

Учениците наизустяват учебния материал, за да изкарат добра оценка, а не се фокусират върху практически умения, нужни за живота.

"По-добре да научаваме нещо, отколкото да го наизустяваме за определен период, докато мине тест или изпитване", добави Виктория.

Йорданка Алексиева е преподавател по математика на десетокласници. Смята, че най-големият проблем за подготовката е липсата на достатъчно време, за да упражняват учениците наученото. 

"Трябва да има достатъчно голям набор от такива задачи. Занапред времето ще бъде повече за решаването на такива задачи", коментира Йорданка Алексиева.

Директорите пък настояват за пълна промяна в образователната система.   

"Стерeотипът е по-скоро да изпитваме децата за това, което знаят. Например, имаме регион по география, на изпита, това което искат, е не да помниш и цитираш, а да извличаш от цялата информация. Как да го направят децата, като ние не го правим в училище", коментира директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

За да започнат учениците да подобряват резултатите си, трябва да има промяна не само в преподаването, а в оценяването на децата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук