Въртележка от сезонни грипни вируси и COVID в училищата отчитат директори, учители и родители. Постоянно има деца и преподаватели, които се оказват положителни за коронавирус, отделно много от тях са вкъщи, защото са болни с грипоподобни симптоми.

За тази динамична картина, която се променя всеки ден, разказаха пред “Труд” директори на големи столични училища.

“Имаме 5 деца с положителен тест и един учител, който е болен. Имаме 58 карантинирани ученици и 1 учител, отделно от болния. И два класа се обучават в електронна среда. По принцип на фона на 1400 ученици не е много, но постоянно се въртят.

Картината е много динамична и ние много държим на мерките. И така успяваме да контролираме нещата, като най-вече с проветряването на стаите имам сериозен проблем с родителите, които се притесняват, че децата им ще настинат, пък аз ще притеснявам, че ще се разболеят от COVID и учителите ми.

Даже сега пак ходих да съобщавам по радиоуредбата за маските и как се носят. Буквално борба всекидневно водим”, разказа директорът на 125 СУ в София Венелина Николова.

Подобно стоят нещата и в 119. СУ. “Положението е страшно. 9 класа сме пратили в дистанционно обучение, проблемът става и при типичните грипови заболявания.

Имам 12 колеги, които болни с такива грипоподобни симптоми и не е добре да са на работа в такъв момент. Едни се връщат, други излизат в дистанционно - това ни чака. Тази въртележка няма скоро да бъде прекратена, поне година-две. Чака ни и грип”, каза директорът Диян Стаматов.

За настъпването на грипните вируси потвърди и директорът на 51. СОУ. “Всъщност проблемът ще дойде по-скоро от учителите, а не от учениците - защото като няма учители, като са болни, няма кой да преподава - няма кой да преподава.

Имаме болни, но не са от COVID. Има сезонни грипове и много учители са болни”, каза Асен Александров.

На този фон от началото на учебната година около два пъти са се увеличили карантинираните учители и около четири пъти карантинираните ученици, съобщи днес служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

В страната има около 515 паралелки под карантина, както и 24 групи в детските градини. В Габрово, където са тъмночервената зона, училищата излизат в ротационен принцип на обучение. Останалите с най-тревожни данни към момента са Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана.

В Бургас също са нащрек и следят броя на заразените всеки ден, а учителските съвети имат готовност веднага да се съберат и реагират. От 140 общо училища в областта, само в 40 има карантинирани ученици, показа проверка. Общият брой на заболелите ученици е около 1000.