Не можеш да учиш квантова механика в дискотеката. Няма как да стане. Не може на плажа да учиш квантова механика, докато гледаш голи бедра. И това няма как да стане. Всяко нещо си иска настройката, иска си обстановката. Училището е един храм на науката, който създава настройка за учене. Когато излезем от храма, и се опитваме на улицата да правим същото, ефектът е абсолютно различен.  

Това заяви един от любимите учители на България - Теодосий Теодосиев – ТЕО, в ефира на Нова телевизия. 

Почти цялата 2020 година беше неприсъствана в класните стаи. 

"Едно е да си на присъствено занятие, да знаеш миризмата на този химикал, друго е да го учиш от учебник и сам да се мъчиш. Това си е мъка. Това е едно страдание, в което много силният, изключително силният, природно силният ученик може да издържи на това нещо и сам да се справи. Обаче масовият ученик категорично не може да се справи с това нещо. Това си е катастрофа за масовото образование", каза още физикът. 

Докато масовото образование наваксва, Тео продължава да обучава най-добрите млади физици на България, но самостоятелно и според правилата за безопасност насред пандемията. 

"Обаче на огромната маса, на която трябва да се напомня непрекъснато, на които им се губи вниманието, които имат пропуски във възпитанието от детството, те абсолютно губят. Те при сегашното училище губеха. Последните години, когато бях в математическа гимназия, имаше една паралелка, която направи 12 500 неизвинени отсъствия за една учебна година, един 12-и клас. Не става така", каза още той. 

По думите на феноменалния преподавател интелигентните родители не трябва в никакъв случай не трябва да купува телефон и таблет. Това е най-лошият подарък за Нова година. Те трябва да служат за връзка само с учителите. 

"Добрият родител трябва да си хване детето, да му сложи един шахматистки часовник и да го накара да работи 11 часа на ден, ако иска да има бъдеще. Бъдещето е на грамотните. Неграмотният няма никакъв шанс. Поне да чете, да чете книжки, 1000, 2000, 5000 книги, за да придобие достатъчно голяма култура, за да може да накара мозъка да работи. 

Толкова много трябва да знае детето, че да няма нужда да ровичка в гугъл, защото нещата които знае ги няма в гугъл. Това е бъдещето. Родител, който не си научи децата на това нещо, просто обрича децата си да бъдат излишни хора", обясни Теодосиев. 

"За инициативните хора, винаги ще има работа. За онзи, който чака някой да дойде от другия край на света и да го спаси - няма да се случи. Никой не го е грижа за нас. Все едно, че нас ни е грижа за жителите на Бенин. 

Остава ние сами да си спасяваме децата. Който остави детето си на самотек, с телефона, с таблета, няма шанс. Детето му ще пропилее това, което той е спестил, а после ще живее бедно", категоричен бе златният Тео.