Споделеното пътуване се върна със замах в живота на българите, след като в началото на пандемията тотално замря. Ползването на споделен транспорт чрез постове във фейсбук групи тръгна плахо през май, но през летните месеци вече е изключително интензивно, пише „Марица“.

Пловдивски шофьори пускат по поне 15 обяви на ден за свободни места в личните си автомобили, като обикновено се търсят по 1 или 2 пасажери. В по-редки случаи вариантът е за 3-ма пътуващи. Всички те са се запътили към Южното Черноморие.

Това означава, че средно на ден по 30 пътници се възползват, което е над половината от капацитета на междуградските автобуси. Те побират по 50 души.

Срещу услугата пътуващите заплащат предварително уговорена сума. Тя се определя като разхода за гориво до дестинацията се разделя на броя пътници. Така тези, които са тръгнали за Поморие например, ако колата на шофьора е на газ, а пътуващите са четирима трябва да си разделят 30 лв., т.е. на всеки се падат по около 8 лв.

При нафта или бензин финансите, които пасажерите трябва да си приготвят за път скачат с някои друг лев.

Причината за бума е тревогата от коронавируса и избягване на струпванията в големите междуградски автобуси.

„Пътувах до Созопол по този начин, защото рискът от заразяване според мен е по-малък. Все пак това е голямо разстояние и прекарваш часове с тези хора в затворено помещение. Добре знаем как повечето носят маските – под носа или като лигавник. На море ходихме с приятелката ми, така че от нея няма какво да се пазя. А този, който ни взе беше с негов приятел.

В автобусите или влаковете в същото време хората са повече, т.е. рискът от разпространение на вируса е по-голям. Освен това така ми излиза по-евтино. С автобус е по около 25 лв. на човек, а със споделеното пътуване дадохме по 12 лв.“, разказва Мартин Георгиев.

Междувременно социална отговорност се проявява и от модераторите на групите във фейсбук, където пише: „Моля не пътувайте, ако сте болни, а ако не сте спазвайте добрите практики и носете маска“.

Най-честите дестинации по Южното Черноморие, до които има споделено пътуване са Бургас, Поморие, Созопол, Синеморец, Черноморец, Слънчев бряг и Св. Влас. Шофьорите в най-голямата група, която е за пътуване от столицата в посока морето и Пловдив, само за месец са навъртели над 3000 превоза.

Освен по морските дестинации сериозен интерес, от страна на пловдивчани, има и при споделеното пътуване към столицата.

„Пътуващи между Пловдив и София“ с близо 60 000 членове за месец са осъществили около 2000 курса. С отварянето на университетите се очаква да се засили и пътуването с лични автомобили между Пловдив и останалите населени места у нас.