Те помагат по-бързо да постигнете желаната форма, да облекчите мускулите и да възстановите енергията си, пише Elle.
1. Яйца

След тренировки тялото се нуждае от две вещества: протеини и въглегхидрати. В яйцата има и от двете. Те са с ниско съдържание на калории, само 70 в един брой, съдържат много протеини и натурален витамин D, който укрепва костите. Предпочитайте ги варени – в това състояние организмът усвоява много повече протеини.

2. Киноа

Дори кафевият ориз не може да се сравни с киноата по броя на витамини, хранителни вещества, протеини и фибри. Растителният протеин, съдържащ се в киноата, оказва специална роля за баланса на аминикиселинния състав. Киноата е изключително полезна храна за спортисти и за всички, които изпитват умствено напрежение по време на работа.

3. Портокалов сок

Той е наречен натурален стимулатор. Съдържа витамин С и калий, благодарение на които се хранят мускулите, включително и този на сърцето.Калият регулира кръвното налягане и подобрява притока на кислород към мозъка. Така енергията е възстановена много бързо. За по-голям ефект смесвайте портокалов сок с протеинов коктейл и пийте по време на тренировки.

4. Айрян

Една чаша кисело мляко съдържа 11-13 грама суроватъчен протеин. Този протеинов концентрат се получава след процеса на пресичане. Той насърчава разстежа на мускулите и изгарянето на мазнините. Ето защо микс от кисело мляко, плодове и зърнени храни след тренировка помага за постигането на желаните форми.

5. Банани

Те са склад за полезни въглехидрати. Тези вещества мигновено повдигат нивото на гликогена в организма и възстановяват увредените мускули по време на тренировка.

6. Сьомга

В нея се съдържа голяма част от протеините и омега-3 киселини, които са отговорни за тонуса на кръвоносните съдове, нормализирането на кръвното налягане, пречиства тялото от токсини и реанимира мускулите.

7. Боровинка

Благодарение на този плод възстановяването на организма след тренировка става три пъти по-бързо. Те са изключително диетичен плод, който съдържа много белтъчини, въглехидрати и е подходящ за диети.

8. Хумус

Това вегетарианско ястие се приготвя за минути и съдържа много белтъчини, протеини и въглехидрати. Източник е на бавните въглехидрати и е подходящ за хранене след тренировка.

9. Сушени плодове и ядки

Ако нямате време да приготвите нищо, две шепи ядки и сушени плодове ще ви дадат тласък енергия и помагат за изграждането на мускулите.

10. Ананас

Главното качество на този плод е веществото бромелаин. Това е противовъзпалителен ензим, който ускорява възстановяването на мускулите след натоварване, помага за лекуване на контузии и навяхвания. Витамин С, който се съдържа в ананаса в излишък, помага за ускоряването на възстановителните процеси в тялото.

11. Сладък картоф

Това е една от любимите храни на бодибилдърите, тъй като е пълна с въглехидрати, с които се хранят мускулите. Доказано е, че облекчава болките и спазмите в мускулите след тренировки с тежести. В допълнение сладкият картоф съдържа витамини В6, С и D, магнезий и калций.

12. Вода

Нарушеният воден баланс в организма по време на тренировки е често срещан проблем. За да не почувствате умора след тренировки, изпийте поне 2 чаши вода.

Не оставяйте организма без храна

Много дами смятат, че ако се хранят след тренировки, ще „убият“ ефекта от усилията си. Но по време на тренировки организмът губи много енергия, която в следващите час-два трябва да бъде възстановена. Ако мускулите ви не могат да се възстановят, тогава цялата тежка работа в залата наистина ще бъде напразно. Още по-лошо – отказът от хранене може да навреди на здравето ви.