13,1% от населението в България страда от тревожно разстройство. За сравнение във Франция този дял е 12%, в Холандия - 8,8%, а в Украйна - 7,1%. Данните изнесе проф. Стефка Янчева, завеждащ Първа клиника по неврология в болницата "Св. Наум". Тя констатира, че повечето българи отказват да посетят психиатър.
Според социологическо проучване, цитирано от zdrave.net, повече от половината софиянци на възраст между 25 и 55 години признават, че са подложени на постоянен стрес и страдат от нервност и умора. Една трета от тях се оплакват от нарушения в съня.
Световната финансова криза и последвалите от нея съкращения на работни места неимоверно се отразява на покачването на нивото на стрес сред българското население. Въпреки че няма проучване, което да го доказва, ежедневието ни показва, че е така, смята проф. Янчева.
Според специалистите, между 75 и 90% от заболяванията са свързани със стреса, който води до инфаркт, инсулт, язва, колит, гастрит, затлъстяване, мигрена, астма, стерилитет.
По думите на проф. Янчева, стресът съществува не само при възрастните, но и при най-малките деца, а най-засегнатите професии са тези на лекарите, полицаите, пожарникарите и журналистите. /БЛИЦ