Всички си служим с лъжи в ежедневието. Едни повече, други по-малко. Повечето са невинни или благородни лъжи, но защо го правим? Разтягането на истината е естествен компонент на човешкия инстинкт, защото това е най-лесният начин. Всички го правим, така че няма причина да го отричаме. Лъжите могат да спасят връзката ни, да ни извадят от неудобна ситуация, да ни спечелят време и т.н. Вероятно светът е по-добро място благодарение на нашите малки благородни лъжи, пише obekti.bg, позовавайки се на marcandangel.com.

Докато не нараняваме останалите или не нарушаваме закона, тези невинни лъжи могат да направят живота по-приятен. Те могат да абсорбират потенциалния сблъсък между различни личности в колебливи настроения, в които неизбежно изпадаме, преминавайки през динамичното ежедневие. Повечето от тези малки лъжи просто представят истината по един малко по-различен начин. Като се има предвид категоричната ни оптимистична нагласа и стремеж на всеки от нас да води идеален живот малките лъжи просто правят живота ни по-удобен за нас самите.

Ето списък на най-често използваните лъжи и защо ги употребяваме:

1. Не бях аз! – Защото за някои неща не си струва да поемаме отговорност.

2. Масата ще е сервирана след 5 минути. – Защото звучи много по-добре, отколкото след 15 минути.

3. А, да! В това има смисъл. – Защото при вариант Б трябва да си призная, че съм невеж.

4. Много ви благодаря! Прекрасно е! – Защото да кажете на човека, подарил ви подарък, че не ви харесва ще ви направи да изглеждате като безчувствен гадняр.

5. Изглеждаш прекрасно в тази рокля! – Защото е по-добре, отколкото да получите шамар.

6. Ооо, това щеше да е различно ако бях там! – Защото създаваш в другите впечатление, че можеш много.
 

7. Не, полицай…нямах представа колко бързо съм карал. – Защото да отречеш е по-добрият вариант в тази ситуация, отколкото да си признаеш.

8. Аз съм на 29. – Защото в една определена възраст представянето на по-малко години те кара да се чувстваш по-добре.

9. Да! Ще започна да го работя колкото се може по-скоро! – Защото ако кажеш, че имаш още 10 неща да свършиш преди да се заемеш с това, човекът срещу теб ще се подразни.

10. Да, Ники беше с мен снощи. – Защото приятелите правят така…съгласяват се и после задават въпроси.

11. Има основателна причина резюмето ми да е дълго 5 страници. – Защото много ме бива в разтягането на локуми.

12. Казвам ти, приятел, този беше поне 2 метра и тежеше 150 кила! – Защото всичко друго би прозвучало скучно.

13. Разбира се, че бях сред звездите в отбора по футбол в училище! – Защото искам другите хора да ме виждат в най-добрата светлина.

14. Аз съм на 21 години, висок съм 1,90, добре сложен. – Защото ти не можеш да ме видиш онлайн в този чат.

15. Казах ти, че вече съм изпратил този мейл. Сигурен съм, че го направих. – Защото да си признаеш, че това не е било сред приоритетите ти или че просто си забравил ще нарани нашата връзка.