19 нови случая на заразени с новия грипен вирус А (H1N1) са регистрирани в Европа днес. Това се казва в текущия доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Към момента има 49 потвърдени и 14 вероятни случая, докладвани от 12 европейски държави.
В Европа всички случаи, с изключение на един, са с умерено тежко протичане на заболяването, няма починали. По света общо са съобщени 808 случая, от тях 780 потвърдени;

През последните 24 часа, 10 нови потвърдени случая са съобщени в Европа: Германия (1), Испания (7), Ирландия (1 ), както и първи случай в Италия. Това доведе до общ брой от 49 потвърдени случая в Европа. В допълнение, 9 нови вероятни случая са докладвани от Великобритания и един – от Португалия.
В ЕС  нова поява на предаване на вируса от човек на човек (без данни за пътуване до засегнати райони) е съобщена от Германия, което увеличи броя на тези инфекции до 5. До момента няма данни за стабилно предаване на вируса от човек на човек в Европа.
Извън Европа броят на потвърдените случаи нарасна на 731, съобщени от 9 държави. След вчерашния доклад допълнително 34 потвърдени случая са съобщени от Канада, 19 случая – от САЩ, 79 случая – от Мексико и 1 случай – от Израел. Република Корея и Коста Рика съобщиха своите първи потвърдени случаи, и двата завърнали се от Мексико пътуващи. /БЛИЦ