Вече 20 години бившият премиер на България Жан Виденов отказва да говори за политика. Най-младият министър-председател поема кормилото на държавата през 1995 година, когато е само на 35. Управлява 24 месеца и 17 дни  (25 януари 1995-11 февруари 1997 година).
 Според негови противници,  некомпетентната финансова политика на правителството му довежда страната до тежка икономическа криза. Привърженици на Виденов обаче обясняват фалита на банките с тяхното източване по време на кабинета на Любен Беров и на лошата политика на БНБ по отношение на лева. Докато Жан Виденов е премиер, изтича отсрочката за отлагане на погасяването на лихви по външния дълг, сключена от кабинета на Филип Димитров. Пловдивчанинът не успява да договори нова, като същевременно България е неспособна да продължи плащанията по дълга.

Това води до спад в кредитния рейтинг на страната. През есента на 1996-а и зимата на 1997-ма  България изпада в тежка политическа и финансова криза. Периодът се помни като "Виденовата зима“. Между 21-23 декември 1996 година на извънреден конгрес на БСП  Жан Виденов  подава оставка като министър-председател и като лидер на партията. За председател на партията е избран Георги Първанов, а Виденов се оттегля завинаги от политическата сцена. 

И до днес той не обелва и дума за това как възникна кризата с банките и как изведнъж бе преодоляна след идването на правителството на СДС начело с Иван Костов. Истина ли е, че стотици милиони са изнесени от страната в навечерието на 1996 година, за да си даде оставката той? Истина ли е, че без обратно вливане на стотици милиони няма как да е била преодоляна кризата с долара? Имало ли е изкуствено създадена инфлация, кой и как обърна процесите? Въпроси, на които  вече 20 години няма отговор. Или по-скоро отговорите са отдавна известни на хора като Жан, но умишлено се премълчават.  

През 2012-а в интервю пред Кеворк Кеворкян Жан проговори с половин уста. Тогава обясни, че пътят на България е бил предопределен през 1990 година от неразумните икономически решения на Луканов - мораториум върху дълга, плаващ курс на лева и лицензиране на банките. Кризата е дошла съвсем закономерно няколко години по-късно. Виждайки хаоса в държавата, Виденов сам подал оставка. БСП  можела да сложи друга, по-компромисна фигура на негово място, но предпочела договорка със СДС.  Договорката била, че сините вземат властта, но опъват политически чадър над червените. Иван Костов се съгласил и след изборите спазил обещанието си. “На "Позитано" искаха гаранция, че няма да ги пипне, и я получиха”, каза Виденов. 

След като се отказа от политиката,  Жан Виденов се отдаде на научна дейност. Преподавател е в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт.  През 2015 година стана доцент доктор и е главен секретар във вуза. Продължава да живее в панелен апартамент на ул. "Вук Караджич" в Пловдив.