Българският лекарски съюз и Надзорният съвет на здравната каса продължават с преговорите по анекса към Националния рамков договор. Очаква се той да бъде подписан до края на седмицата.

В него ще бъдат заложени нови цени на клиничните пътеки, като всяка от тях ще бъде увеличена с 20 лв. Това стана ясно на среща между съсловната организация и фонда, която се проведе в здравното министерство.

Остава обаче да бъдат изяснени други спорни моменти преди подписването на анекса. Така например текстовете, които налагат отчитане на извънболничната помощ в реално време, бяха посрещнати с неодобрение от общопрактикуващите лекари. С

поред председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, трябва да се мине през тестов период с пилотни практики и едва тогава да се обмисли влизането му в сила, което ще се случи най-рано догодина.

Друга важна част от преговорите е увеличаването на цената на КП №104, по която се лекуват пациенти с коронавирус от 618 лв. на 1200 лв. Трябва да бъде решено също дали касата ще заплаща за PCR-тестове преди хоспитализация. Сред промените, залегнали в анекса, е и разделянето на клиничната пътека за раждане на две – нормално раждане и секцио, като по първата ще се плащат 1100 лв., а по втората 960 лв.