Около 3 300 души ще бъдат освободени от затворите в резултат на приетия днес законопроект за амнистията. Неговата цел е да се разтовари съдебната власт и прокуратурата да се съсредоточи върху тежките престъпления като борба с организираната престъпност, корупцията и трафика на хора, посочи правосъдният министър Миглена Тачева след заседанието на МС. В момента в затворите има 12 000 души.
На амнистиране, като се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, ще подлежат лицата, извършили до 1 юли 2008 г. престъпления, за които по закон се предвиждат до 3 години лишаване от свобода при умишлено деяние, и до 5 г. – при деяние, извършено по непредпазливост. Те ще носят административна отговорност – глоба от 1000 до 5000 лева. Тук не се включват лицата, извършили престъпление в пияно състояние, причинили тежка телесна повреда или смърт. Миглена Тачева посочи, че 2/3 от делата в съдебната система са точно такива. Тя уточни, че амнистията ще засегне тези, които са извършили деянието за първи път.
На амнистия ще подлежат и лицата, които не са рецидивисти, и им остава по-малко от една година затвор след влизането на закона в сила. За рецидивистите остатъкът от наказанието трябва да е до 6 месеца.
На амнистия ще подлежат и осъдени, за които през годините е имало нееднакво прилагане на наказанието за едно и също деяние. Тук се включват случаите, свързани с еднократната доза. За тези престъпления до октомври 2006 г. НК предвиждаше лишаване от свобода до 15 или 20 г., а след 2006 г. – затвор до 8 или до 12 г. Предложението на правителството е осъдените преди 2006 г. да изтърпяват наказанието си съгласно сегашните норми на НК, като по този начин ще бъдат премахнати големите и несправедливи разлики между присъди за едни и същи деяния, посочи Миглена Тачева. Като пример тя посочи, че ако лице е било осъдено по по-тежките наказания, но вече е изтърпяло 8 години, то то трябва да бъде освободено. Тази хипотеза ще засегне общо 60 души.
Намаляване на присъдите ще има и за лица, които имат натрупани наказания, надвишаващи нормалната продължителност на човешкия живот. Според промените ще се лежи най-тежката присъда, увеличена с една втора. Като пример Тачева посочи, че заради промени в Наказателния кодекс през годините в затворите има лишени от свобода за 70-80 години, и други, осъдени за същите или подобни престъпления, но с максимални присъди от 10-20 г. Предложението в законопроекта на правителството е осъдените по стария текст на чл. 26 да изтърпяват наказание равно по размер на лишаването от свобода с най-дълъг срок, увеличено с една втора, но не повече от сбора на отделните наказания, т.е. да се възприеме сегашната практика. Тази хипотеза ще засегне около 300 души, посочи още Тачева.
Правосъдният министър заяви, че амнистията няма да засегне несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите. Законопроектът предстои да бъде одобрен от НС. 
Петя Шекерлетова, БЛИЦ