Мозъкът несъмнено е най-важният орган на човека. Там протичат жизнено необходимите процеси, които правят живота изобщо възможен. Мозъкът се намира в черепната кухина и чрез кости и кожа е добре защитен от външни влияния.

Милиарди нервни клетки позволяват на тялото ни да изпълнява многобройните си специфични задачи.

Сетивни възприятия, мисловна дейност, движения на тялото и емоции – всички тези процеси се координират от централната нервна система (главен и гръбначен мозък).

Откриха коя е "най-силната" кръвна група

Размерите на мозъка и на отделните му дялове са различни при мъжете и жените, като по правило мозъкът на мъжете е по-голям. С напредването на възрастта човешкият мозък се променя.

Увеличава  се податливостта към заболявания , а натрупването на протеинови плаки повишава риска от Алцхаймер. През целия ни живот умират 10 процента от нервните ни клетки. Ето защо е особено важно да поддържаме мозъка си свеж и млад. Така наречените „мозъчни храни“ (brain food) може да ни помогнат да противодействаме на остаряването на този изключителен орган.

Храни, които образуват съсиреци в кръвоносните съдове

Ядки и сушени плодове

Ядките и сушените плодове са особено ценни храни и не бива да липсват в нито един кухненски шкаф. Те съдържат Омега-3 есенциални мастни киселини, които спадат към ненаситените мастни киселини и са от жизненоважно значение за човешкия организъм.

Полезни са и за имунната система на мозъка. Освен това приемът на ядки и сушени плодове понижава общото ниво на холестерола и така рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява. Ядките доставят на организма и важни витамини от група В, антиоксиданти и минерали, които играят съществена роля за предпазването от чужди на нашия организъм „нашественици” .

Черни боровинки

Черните боровинки съдържат фитохимикали и по-специално флавоноиди. Тези вещества подсилват имунната система и предпазват от свободните радикали, които се образуват като междинни продукти в тялото, причиняват оксидативен стрес и могат да увредят клетките ни. Съдържащите се в черните боровинки пигменти понижават риска от Алцхаймер. Тези чудодейни плодове задължително трябва да присъстват в менюто на хора над 50-годишна възраст.

Учени установиха коя кръвна група е неуязвима за рака

Зелени зеленчуци

Преди всичко зелените листни зеленчуци оказват благотворен ефект върху мозъка, предпазвайки го от увреждане на когнитивните функции и деменция. Така наречената диета MIND включва броколи, спанак, коприва, лапад, маруля, зеле и ряпа.

Тази програма се основава върху здравословно балансирано хранене според принципите на средиземноморската диета и обхваща преди всичко растителни храни с много плодове и зеленчуци, риба и качествен зехтин за превенция на многобройни болести, които обикновено  възникват с напредването на възрастта (диабет, хипертония).

Вода и зелен чай

Човешкият мозък се състои от около 75 процента вода. Недостатъчният прием на вода води до дехидратиране на тялото и мозъка, а последствията са затруднена концентрация и главоболие. Ето защо снабдяването на тялото с вода е от основно значение за голяма част от неговите функции, управлявани от мозъка. Препоръчително е всеки ден да се изпиват по 2-2,5 литра вода. Зеленият чай може да се комбинира с пиенето на вода.

Той има едновременно успокояващо и ободряващо действие и е богат на катехини (фитохимикали), които са едни от най-мощните и полезни антиоксиданти и предпазват от атеросклероза.