Диагнозата рак е една от най-тежките. С нея идват страхът, притесненията от неизвестността и липсата на информация за възможностите и ефикасността от лечението. Решението за операция, лъчелечение или химиотерапия е трудно за всеки в такава ситуация.

През изминалото десетилетие диагностиката и терапията на раковите заболявания стават все по-комплексни поради използвания интердисциплинарен подход, иновативните методи за образна диагностика, напредналите молекулярни и имунологични лабораторни изследвания и бързо нарастващия брой терапевтични практики, които дават възможност за тясно персонализирани терапии. Ето защо препоръките за лечение може значително да варират, тъй като са повлияни от различния опит и предпочитания, от достъпа до високотехнологични образни и лабораторни изследвания, статуса и наличността на лекарства.

Кръгът от възможности за лечение се увеличава и от различните коментари и препоръки в интернет пространството, където се предлагат често съмнителни рецепти, които объркват пациентите и техните близки във вземането на навременно и правилно решение.

Второто мнение в подобни случаи може да се окаже решаващо по няколко причини.

Не изпитвай притеснение от лекаря за потърсено второ мнение
Често пациентите се притесняват да поискат становище от друг специалист, защото смятат, че ще бъде обидно за лекуващия лекар или може да доведе до криза в доверието между тях. Практиката показва, че тези притеснения са неоснователни, защото дори този лекар най-вероятно консултира други пациенти.

Съвременната медицина се развива много бързо
„Второто мнение при онкологичните заболявания е общоприета практика и съществена част от лечението на рака по отношение на диагностиката и терапията“, смята един от водещите европейски онколози проф. Кристиян Манеголд, който консултира пациенти у нас. Според него подобни консултации са особено важни, защото молекулярната биология в сферата на раковите заболявания напредва много бързо и броят на специфичните терапевтични възможности постоянно се увеличава, като позволява все по-прецизно създаване на индивидуална терапия.

Убеди се в ефикасността на лечението
Ползата от второ мнение може да бъде дори и потвърждението, че избраният лечебен план е наистина най-добрият. То може да помогне за избора къде е най-добре да се започне или продължи лечението.

Информация и възможност за тестване на иновативни терапии
В консултациите от подобен тип могат да се предложат варианти и за включване в клинично проучване, което би могло да даде нова посока и възможности за терапия.

Двама водещи онколози ще консултират съвместно пациенти през септември в София. Д-р Росица Кръстева, която е специализирала в университетските болници в Торино, Базел, Атина и Мюнхен. Д-р Кръстева е началник на отделението по Медицинска онкология в МБАЛ Уни Хоспитал, Панагюрище. Член е на Европейското дружество по медицинска онкология, Европейската общност по лъчелечение, има редица участия в международни конгреси.

Не пропускайте възможността да получите второ мнение и от проф. Кристиян Манеголд, член на  Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и професор към Интердисциплинарния онкологичен център в Хайделбергския университет.

Консултациите ще се проведат на 4 септември 2018 от 14,30 до 18,00 часа и на 5 септември 2018 от 9,30 до 14,00 часа, в Медицински център „Медик 1“, София, жилищна група „Южен парк“, бл. 124.

За предварително записване на час позвънете на телефон 0889 40 72 25 или пишете на [email protected]