400 евро на ден взима бригада за следене на хора, 55 лв. детектив, 200 евро издирвач на отвлечени. Това е тарифата, по която получават услуга хора, загрижени за тийнейджърските забавления на децата си, за течовете на секретна бизнес информация към конкурентите или за обири, за които екипите от РПУ-то не се трогват особено. Насреча са частните детективи, на които е посветен съботният очерк на "24 часа".
Това са предимно бивши служители на МВР - професионално подготвени, с "живи" контакти в службите, гъвкави, необременени в частния сектор със законови пречки да си свършат работата.
Изчезнали роднини и съмнителни самоубийства са сред личните драми, които често проверяват детективи из страната. Тарифата за издирване на близък на територията на България започва от 500 лв., като цената се определя от данните, с които разполага поръчителят. Сред клиентите на софийски агенции има много израелци, които търсят документи за свои имоти.
3-4 -ма професионалисти в София и не повече от 12 в цялата страна предлагат "изчистване на офиси и жилища от подслушвателна апаратура. Те взимат почти 10 пъти повече на квадрат от популярната фирма за почистване "Василка", но гарантират на 100 процента, че ще открият дори и "заспали бръмбари" които вече не работят заради изхабени батерии.
Специалистите разкриват, че обикновено при проверките откриват по 1 бръмбар. Най-често те се слагат в кабинетите на бизнесмените - в саксии, подстола срещу бюрото на шефа или пък залепени за самото бюро. Монтирали ги хора, които влизат на среща в помещението, или пък чистачки. /БЛИЦ