Петдневна кампания за безплатно изследване на кръвната захар организира Медико-диагностичната лаборатория „Писанец” в Пловдив. Тя стартира от днес и ще продължи до 29 май, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Маруся Писанец. Изследванията ще се извършват всяка сутрин от 8,00 до 10,00 часа в лабораторията на ул. „Петко Д. Петков” №23, добави тя.
Идеята за едноседмичния скрининг на пловдивчани дошла от стряскащата статистика на Министерството на здравеопазването за нарасналия брой деца и млади хора с опасност от диабет през последните години, обясниха от „Писанец”.

Голям процент българи не посещават личния си лекар за годишни профилактични прегледи или не обръщат внимание на първоначалните симптоми. С кампанията за безплатно изследване на диабета искаме да обърнем внимание на хората на профилактиката, която е основна грижа за тяхното здраве, подчерта д-р Маруся Писанец. Според нея тестовете ще се организират два пъти в годината – всяка пролет и есен.

Ако получените резултати покажат високи стойности на кръвната захар, на пациентите ще бъде препоръчана консултация с личния им лекар или със специалисти, казаха от „Писанец”.

От лабораторията подчертаха, че изследванията за диабет се правят на гладно, а резултатите ще са готови в същия ден. Гражданите, които се включат в кампанията на „Писанец”, ще могат да си ги получат в централната регистратура на лабораторията – на ул. “Петко Д. Петков” №23 (до търговски център “Гранд”), или да ги проверят в интернет – със специален индивидуален баркод.

Освен за задължителните и широко използвани изследвания, “Писанец” е единствената частна лаборатория в България, в която се извършват ДНК-тестове за хламидии, човешки папилома вирус и хепатит B и C. За четири области – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали, това е и единственото диагностично заведение за установяване на туберколоза, чрез т.нар. квантиферонов тест.

В медико-диагностичната лаборатория се правят и изследвания за човешки херпесен вирус тип 6 – задължително в случаи на трансплантация на органи. Специалистите извършват и всички видове молекулярни, имунологични, биохимични, серологични, хормонални, микробиологични, хематологични, патоанатомични и паразитологични изследвания, както и лекарствено мониториране.

Изследват се туморни маркери, имунохематология, кръвосъсирване, елетролити, ензими. Лабораторията предлага и специализиран скриниг, който включва оценка на риска от хромозомни аномалии при ранна бременност, както и разширени и съкратени пакети за цялостни изследвания при съмнения за всички видове заболявания. /БЛИЦ