Да си спомним шампиона по подводен риболов Александър Лютаков, който завинаги остана на 23 години. Преди 5 години  на този ден жестока трагедия разтърси републиканския турнир, пише "Флагман".

Победителят и голяма надежда в този спорт Александър Лютаков се удави край Созопол, докато се бореше за поредния трофей, а тялото му бе открито след часове на дъното край остров Свети Иван. 
 Тогава Лютаков участваше в републиканския турнир и даде всичко от себе си, искаше да победи с цената на всичко. В първия ден той стана шампион, а на втория – морето ни го отне завинаги. Неговата последна снимка е от победата в първия ден от шампионата, когато Сашо гордо позира с улова си.

Лютаков бе състезател в отбора на Висшето военноморско училище, където бе студент последна година и само след месец щеше да се дипломира. Трагедията с него разтърси близките, верните приятели и колегите му, стигна се и до прекратяване на турнира за няколко години.
 

А днес рибарите, които напускат созополския порт и излизат в морето, виждат усмивката на шампиона Александър, тъй като портретът му
е нарисуван върху най-високата скала на остров Свети Иван на метри от мястото, където морето го погълна

Въпреки че след инцидента шампионатът бе прекратен, Сашо запази титлата си от него. На пристанището в Созопол е поставена паметна плоча, която да съхрани спомена за смелия млад мъж, за когото преследването на мечтите бе по-ценно дори от собствената му сигурност.