Живеем в изключително динамичен век. Ако преди век, учените с години са разработвали даден предмет, то днес нещата се случват много по-бързо. Векът на технологиите. С всеки изминал ден на пазара се появяват все по-нови устройства, които изместват вече съществуващите.

Светът в момента отбелязва не просто технологичен напредък, а един огромен скок в развитието на Вселената.
 
Днес никой да не знае имената на учените, които създават всякакви джаджи, които правят живота ни по-лесен. Техните имена се крият зад технологични гиганти, които непрекъснато усъвършенстват предметите около нас.
 
Ако се замисли човек ще открие много повече от 5 неща, които след време ще изчезнат като касетите с ленти, уокмена, дискетите за съхранение на данни и още много други неща, към които днес поглеждаме с носталгия, но вече не използваме и дори трудно откриваме.
 
Тези 5 неща ще изчезнат в близко бъдеще:
 
Подписът - Колко често ви се налага да се разписвате? При започване на нова работа, нов договор към мобилен оператор, в бележника на детето, покупка на жилище, кола или телефон. И на още стотици места.
 
Различни компании спряха да използват хартия и вече се подписваме на дигитално устройство. По-важно обаче е, че вече има електронни подписи. С тях много скоро няма да ни се налага да правим заученото движение на ръката, с което удостоверяваме самоличността си. Достатъчно ще бъде само да го изпратим, поставим или снимаме.
 
Паролите – Слагаме защитен код на телефона, лаптопа, алармата на апартамента, електронната поща, на домашния и мобилния интернет, сейфа и на още много други неща. Много скоро няма да ни се налага да помним дългите и трудни пароли, защото все по-популярно става лицевото разпознаване и пръстовият отпечатък, които са бъдещето, което ще замени традиционните пароли, които използваме всеки ден.
 
Дистанционно за телевизора – Преди време имаше телевизори, но нямаше дистанционно управление към тях. Скоро може отново да няма. Както вече стана дума, технологиите напредват.

По тази причина телефоните ни вече има много повече опции – да запалиш колата с него, да включиш осветлението в жилището си, да отвориш или затвориш щорите, да включиш парното и т. н. По същата логика се очаква да си пускаме телевизора и да превключваме каналите чрез по-умно устройство от познатото ни вече дистанционно.
 
Портфейлът – Този предмет обикновено е пълен с какво ли не – снимки, касови бонове, пари, визитки, карти за отстъпки, билети за градски транспорт, кредитни карти и други. 

Отминава и ерата на портфейла. Всички тези неща може да бъдат поставени в едно устройство – снимките са ни на телефона, картите за отстъпки също вече са дигитални, плащаме електронно, така че много скоро хората, които използват напредналите технологии, ще захвърлят портфейлите си и този предмет след време ще остане в историята.
 
Професии – Роботите все повече навлизат в живота на хората и ги лишават от професии, които са работили с години. Така изчезват професии, защото изкуствен интелект заменя човешките умения. Освен това светът вече използва самоуправляващи се самолети, автобуси, автомобили, влакове и други.

Затова може да кажем, че се очаква да изчезнат професии като шофьори, пилоти, ватмани, касиери и други. А що се отнася до касиерите, вече има страни, в които супермаркетите са без касиери, дори без роботи. Взимаш си каквото ти е нужно, пресмяташ стойността му и оставяш парите на определено място. Тоест работят на доверие.
 
Източник: dariknews.bg