В диетологията също има правила, превърнали се в постулати и приемани от всички за несъмнена истина. Но дали те наистина са толкова неоспорими!? За някои малко очаквани заключения, разказва в своя статия британския всекидневник “Таймс” (The Times), като цитира изследванията на известен американски специалист за пет храни, които според битуващото мнение са много повече вредни отколкото полезни за здравето ни.
Месото
Всъщност в постното червено месо има по-малко мазнини отколкото в пилешкото - в 100 г пилешко се съдържат средно 129 калории и 4,8 г мазнини, а в 100 г говеждо – 135 калории и само 4,5 грама мазнини. Освен това говеждото съдържа и три пъти повече желязо и почти четири пъти повече цинк, който е особено необходим за имунитета.

Никой не ви призовава да се отказвате от пилешкото месо, но не забравяйте, че постното червено месо може да стане удачно допълнение към вашата диета.
 Сладоледът
Разбира се, ако всяка вечер сядате пред телевизора с голяма кутия сладолед, едва ли ще допринесете с нещо за своето здраве. Но не е необходимо да сe отказвате напълно от него. Този продукт се преработва бавно. С други думи той постепенно насища кръвта със захар, а след това за разлика от други десерти (пудинг или торта) може да се яде по малко. Една топка сладолед с тегло 75 г съдържа 114 калории и 6 г мазнини и всъщност може да бъде отличен завършек за обяда на тези, които наблюдават своите килограми, а обичат десерта.
Белият хляб
Много хора предпочитат пълнозърнест или ръжен хляб. По този начин те наистина увеличават употребата на целулоза. В 50 г бял хляб с съдържат 0,8 г целулоза, а в същото количество пълнозърнест - 2,5 г. Без съмнение целулозата е много полезна за червата. Но пък белият хляб съдържа не по-малко полезният за костите калций, а тъй като съдържа по-малко целулоза, организмът поглъща повече калций поради факта, че целулозата възпрепятства неговото усвояване.
 Кравето масло
Ако имате високо ниво на холестерола, наистина трябва да се ограничите от употребата на краве масло и да преминете на нискомаслен маргарин. Но от друга страна в 10 г краве масло има 8 г мазнини, 5 г от които обаче са ненаситени. Това е 1/4 от дневната норма за жените и около 1/6 от тази за мъжете. Ако пресметнете, че същото количество мазнини се съдържа в кафето със сметана или друг маслен десерт и решите да се откажете от тях, тогава смело можете да се върнете към детската си сутрешна закуска с масло.
Не трябва да се забравя, че маслото е и един от не толкова многото продукти, съдържащи доста витамин D. Доказано е още, че маслото с тъмножълт цвят (произвеждащо се от млякото на крави, които пасат трева, а не сено) съдържа бета-каротин - антиоксидант, който е полезен за сърцето и белите дробове.
Шишчетата
Те наистина трудно могат да са асоциират със здравословното хранене. Но пък са едно от най-здравословните ястия в ресторантите за бързо хранене. Стандартната порция шишчета от свинско месо съдържа 232 калории и 6 г мазнини, а също така редица полезни минерали включително и желязо. Освен това шишчетата могат да бъдат и от пилешко месо. Поръчайте си допълнително и порция салата, но забравете за гарнитурата, състояща се от майонеза с чесън – 1 супена лъжица съдържа 207 калории и 22 г мазнини./БЛИЦ