Безредици в Брюксел. Полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращи, несъгласни със зеления сертификат. Нанесени са сериозни щети на няколко сгради в белгийската столица. Има и арестувани, съобщава Нова.

Около 50 хил. души, повечето от които без предпазни маски, изпълниха улиците на Брюксел в знак на протест срещу здравните мерки. Първоначално демонстрацията започна мирно, но около 14 часа местно време избухнаха сблъсъци с полицията.

Демонстрантите са изпочупили автомобили и сгради в района, където се намират европейските институции. Протестиращите срещу мерките носеха плакати с надписи "Демокрация означава свобода", "Не на QR-кодовете" и "Не на коронавируса на обществото!".


Недоволните носеха плакати, заклеймяващи белгийския премиер Александър де Кро и Covid паспорта, който се изисква за достъп до редица обществени заведения и доказва ваксинация или отрицателен резултат от изследване.

Основното им искане е да се проведе истински обществен дебат за мерките и, по думите им, в името на свободата и демократичните ценности те призовават тези, които повече не се усещат, че са чути, да се присъединят към тях. Те скандираха основно "Свобода".

"Аз лично се ваксинирах, но се ядосвам, че децата ми също трябва да се ваксинират, а те го правят заради свободата си. Искат да пътуват, да участват в спортни състезания, а не могат без да са ваксинирани", заяви Каролин ван Ландит.

Преди началото на митинга, полицията арестува шестима души за притежание на опасни или забранени предмети.