551 нашенци, газили правилата за движение по пътищата в Европа, изгоряха с глоби, които ги застигнаха дори у нас. Толкова са производствата по Закона за признаване, изпълнение и изпращане на актове за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Това показа справка от Софийски градски съд и от окръжните съдилища в Благоевград и Русе, предоставена на „Телеграф“.

Данните са за периода от началото на 2020 г. до средата на настоящата година. Според тях нашенецът най-често получава „честитки“ от Германия, Австрия и Нидерландия. По-малко са случаите на изпратените от Румъния и Словения глоби.

Тенденция

Най-големият дял на глобите на нашенците, направили нарушение в чужбина, е за шофиране с превишена скорост. Един от изгорелите с глоба, която го е застигнала от Западна Европа, ще трябва да се бръкне с 94 евро, защото е превишил максимално разрешената скорост с 11 км/ч. Друг пък е отнесъл 360 евро заради това, че бил спипан да кара, въпреки че шофьорската му книжка е била отнета. 108 евро е глобата за неспазване на дистанция, която е отнесъл българин, прибрал се от Германия.

Нашенците често „горят“ и заради шофиране без предпазен колан или пък заради телефон. Единисчни са случаите за шофиране под въздействието на алкохол. Прави впечатление, че няма санкционирани, които са спипани да шофират след употреба на наркотици. Производствата в СГС са общо 364 за посочения период. През 2020 г. те са били 107 броя, а през следващата 150. За първата половина на тази година делата са 107.

Товари

Някои нашенци са хващани да се движат с извънгабаритни товари, както и да влизат с управляваните от тях моторни превозни средства в зони, в които това е забранено. Има случаи и на санкционирани заради неправилно изпреварване. В Окръжен съд- Благоевград образуваните производства за посочения период са общо 67. Размерът на финансовите санкции според държавата вносител варира от 75 eвро до 22 200 румънски леи (8817 лв.).

Данните показват, че от общо 120 дела от началото на 2020 г. до средата на 2022 г., образувани в Окръжен съд- Русе по искане на властите в чужди страни заради различни нарушения на наши водачи, 80 са заради превишена скорост. През 2020 г. са признати финансови санкции по 23 такива дела, през 2021 г. – по 33 дела, и до 30 юни тази година – по 24 дела. Останалите нарушения са за неспазване на дистанция, неправилно изпреварване, управление без шофьорска книжка и пр.

По едно дело има за пътнотранспортно произшествие с пострадал човек, за претоварен ТИР, за управление с повредено стъкло и за неправилно пресичане на жп прелез. В зависимост от провинението финансовите санкции са различни и варират от 70 евро до 1300 евро.

Шариш 2000 лв., ако те хванат да караш пиян в Полша

2264 лева или 5460 злоти е глобата, която е отнесъл нашенец, спипан да шофира след употреба на алкохол в Полша. Като цяло преобладават глобите от около 200 лева. 140 евро е глобата за шофиране без предпазен колан в Нидерландия например. За неправилно пресичане на жп прелез в Румъния имаме призната глоба на русенец от 3000 леи (1250 лева), за управление без шофьорска книжка в Румъния нашенците отнасят глоби от 700 леи (292 лева).

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук