Диетата, дори и най-строгата, не е залог за успех. Много важни за постигането на ефективен резултат са и психологическата нагласа, добрият стимул и съответната обстановка.
Здраве. бг" предлага 9 правила, които се предполага, че ще помогнат да повишите ефективността на диетата, която спазвате.

Правило №1: Определете правилно и точно целта си. Можете да си закачите на видно място портрет на известна актриса, притежаваща фигурата, към която се стремите. Можете да използвате и своя снимка, направена в най-добрия ви период. Или се опитайте да си облечете дреха, която сте носили преди да натрупате килограми.

Правило №2: Преди да започнете диетата, направете си “празник за душата”, т.е. всичко, което ви се иска, но само веднъж. След това направете рязък преход към диетата. Не постепенен, а именно рязък. Нали с нетърпение очаквате времето, когато, ставайки от леглото, ще сте в чудесно настроение благодарение на своята “нова” външност.

Правило №3: Разширете кръга си от запознанства със специалисти - диетолози и ендокринолози. Или просто прочетете няколко техни статии и книги. Ако имате проблеми с хормоналния фон или обменните процеси, всяка диета може не само да не помогне, но и да навреди на здравето ви!

Правило №4: Трябва да сте наясно, че ще постигате положителни резултати само ако изразходваната енергия надвишава количеството приети калории. Забравете за асансьора и винаги когато имате възможност ходете пеша.

Правило №5: Закалявайте волята си. Поставете на видно място (например на хладилника) снимка на някого с наднормено тегло - тя ще ви възпира при всеки повик към неговото отваряне.

Правило №6: В никакъв случай не се довеждайте до състояние на пълно гладуване. Яжте по малко, 3-5 пъти на ден.

Правило №7: Не пренебрегвайте и някои малки подробности – дори цветотерапията. Според специалистите, цветовете имат своето влияние върху психиката. Синьото осветление или синята опаковка например значително намаляват привлекателността на храната. А на светлината от флуоресцентната лампа всяка една храна, дори най-изисканата, ще ви се стори непривлекателна, неестествена и скучна.

Правило №8: Опитайте се да избягвате официалните вечери, семейни обеди и приятелски купони. Търсете си компания “по интереси”, която си е поставила цели, подобни на вашите.

Правило №9: Не се залъгвайте, че желаният резултат ще бъде постигнат бързо, ако спазвате строга диета. Добрата диета е тази, която предполага балансирано хранене! Отслабването с повече от половин килограм седмично, най-често повлиява негативно и физиологията и психиката. /БЛИЦ