Каква според вас е основната цел в живота? Някои хора определят като такава създаването на щастливо семейство, други твърдят, че е успешната кариера. За трети житейската цел е да посетят максимално много държави, а четвърти искат да се делят в едно с природата. Разни хора, разни идеали!

Личната цел на всеки е субективна, за съжаление обаче тя често е повлияна от обкръжението му. Това означава, че на практика не е неговата цел, а той следва нечия друга.

Проблемът е, че много хора подсъзнателно се повлияват от другите. Те вярват, че следват своите лични цели без да осъзнават, че просто правят неща, приоритизирани според одобрението на околните.

Няма нищо лошо в това да приемате съвети, но и да имате различно мнение и желания от това на хората около вас!

Вие знаете ли каква е вашата цел на живота? Сигурни ли сте? Ето как може да я определите:

Общувайте със себе си. Недейте просто да искате съвети за всичко

Опитайте се да определяте чувствата си, за да сте по-малко склонни да се съгласявате за всичко с околните. Помислете си за това какво ви притеснява, за какво ви е грижа и т.н. Изяснете си какви са чувствата и желанията ви, за да можете да ги изречете на глас, когато дойде моментът.

Практикувайте изкуството на отказа

Много хора често попадат под чуждо влияние, защото не могат да казват не, страхувайки се, че ще причинят дискомфорт и неудобство на другия. В действителност е добре да страните от хора, които биха се обидили от отказа ви. Фактът, че имате друго мнение/работа/желание не е повод те да се държат грубо с вас или да бъдат засегнати.

По няколко пъти на ден казвайте на глас „НЕ" (дори сами пред огледалото) , за да си изградите увереност и да се чувствате по-спокойни, когато се наложи да го направите пред други хора.


Източник: tialoto.bg