Безспорен факт е, че дигиталната грамотност е изключително важна за съвременното общуване. Интернет пространството е място за всички, но крие своите опасности и неясноти, особено когато в него се появяват повече и повече новости всеки ден.

Затова А1 за поредна година организира инициативата „Интернет за всички 55+“, която и тази година е в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“. Тя е насочена към възрастни хора, които имат желание и нужда от основни знания и умения, свързани с това как да общуват в интернет пространството и да се информират от него, без да попадат в капана на дезинформацията и онлайн опасностите. „Интернет за всички 55+“ включва серия от обучения по дигитална грамотност за възрастни и това издание обхваща 40 читалища от 36 населени места из страната.

Обученията от „Интернет за всички 55+“ са напълно безплатни за всички желаещи на възраст над 55 години. Курсовете се провеждат с помощта на 12 тематично разделени видеоурока, които обхващат различни теми от дигиталното общуване. Чрез тях възрастните хора могат да научат за основните настройки на телефона, както и използването на чат програми и социални мрежи, с които лесно да се свързват със своите близки, когато не са с тях.

Друг аспект на обученията е и работата с приложения за контакти, календар и бележки, както и търсене на информация в интернет или обекти на картата. Важна част от обучението са и теми като сигурното онлайн пазаруване и избягването на сайтове с фалшиви новини.

Организаторите осигуряват таблети с мобилен интернет от А1 и нужните аксесоари за обучението във всяко читалище, което е част от инициативата. Участниците могат да разчитат и на съдействие на място от квалифициран персонал, който помага с отговори и на възникнали въпроси. Всички, които завършат програмата и успешно преминат финалния тест, ще получат сертификат и ще имат възможност да се включат в томбола за атрактивни технологични награди.

Тазгодишната инициатива ще продължи до 10 ноември, а от телекома съобщават, че подробен списък с читалища и всички обучителни видеоклипове от програмата са достъпни на https://www.a1.bg/net-for-all.