На бляскава церемония на 17 юни вечерта бяха обявени тазгодишните победители в конкурса “Компания на годината”. За втора поредна година носител на престижното отличие в категория „Телекомуникации“ стана А1 България. Телекомът убеди журито със силна кандидатура, фокусирана върху старта на първата истинска 5G мрежа в България, която днес работи под името 5G ULTRA в над 75 града и курорта.

2020 година беше предизвикателна за А1 заради локдауна по време на последователните вълни от COVID-19. Това доведе до значително по-голямо натоварване на мрежата, но благодарение на усилията на телекома, милиони намериха нови начини да работят, учат и да се забавляват от дома си.В трудно време А1 се очерта и като един от най-големите дарители в България, подпомагайки редица лечебни заведения с апаратура и финанси. В рамките на кампанията за „Дигитална солидарност“ компанията осигури и множество допълнителни бонуси за своите клиенти, с които да се чувстват по-комфортно, докато спазват социална дистанция.

Предизвикателства и активната дарителска дейност не промени положителния тренд във финансовата ситуация на А1, като компанията за пръв път премина психологическата граница от 1 милиард лева приходи. Стабилното финансово състояние позволи на телекома да обяви мащабна инвестиционна програма за подобряване на своята мрежа, включително и за изграждане на дългоочакваните 5G мрежи.А1 се фокусира изцяло върху внедряването на 5G в спектър в обхват 3600MHz с 5G радио оборудване на европейския доставчик Nokia. Това гарантира изцяло ново клиентско преживяване чрез възможността за достигане на многократно по-висока скорост и малко времезакъснение в нашата 5G мрежа.

От името на А1 наградата прие Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“. В своето изказване тя подчерта именно важността за 5G технологията за телекомуникационния сектор. „Ние стартирахме нашите 5G услуги още през ноември 2020 г.

Направихме го смело и с ясна стратегия да бъдем първите на пазара с истинска работеща 5G мрежа. Направихме го с мисъл за бъдещето. Именно свършената през 2020 година работа ни позволи днес да имаме 5G покритие в цялата страна и да можем да предложим на клиентите си истински гигабитови скорости. Затова вече наричаме и мрежата си 5G ULTRA. Тя е качествено различна от всичко останало на пазара.“ – коментира Захариева.